A Lightning Network növekedését 4 fontos tényező hajtja

A Bitcoin második rétegű fizetési protokollja a Lightning Network az elmúlt években hatalmas növekedést ért el. 2018-ban indították el ezt a Bitcoin peer-to-peer fizetési megoldást, és azóta a hálózat kapacitása 1000 BTC-ről 1800 BTC-re nőtt.

A Lightning Network technológiai megoldást 2015-ben kezdték el tervezni. A terv középpontjában az állt, hogy fizetési csatornákat nyitnak a felhasználók számára. Így ők egymásnak közvetlenül tudnak Bitcoint küldeni és fogadni. Ezzel sokkal gyorsabb és olcsóbb lesz a tranzakciók küldése, mert a Bitcoin blokkláncon kívül történik meg majd a tranzakciók feldolgozása a lightning csomópontok által.

A növekedés szempontjából a Bitcoin Lightning Network számára 2021 a legfontosabb év. Ahogy az Arcane Research is megjegyezte, több mint 800 BTC összegű kapacitást adtak hozzá a hálózathoz január óta.

Tehát 39 nap kellett ahhoz, hogy az LN kapacitása 1100 BTC-ről 1200 BTC-re emelkedjen, viszont csak 5 nap kellett ahhoz, hogy 1700-ről 1800-ra növekedjen. Ezek a statisztikai adatok is bizonyítják, hogy a kereslet ezen fizetési megoldás iránt robbanásszerűen emelkedik.

Lightning Network növekedés

Ryan Gentry, a Lightning Labs üzletfejlesztési munkatársa szerint a növekedést 4 tényező erősíti. Először is 3 fontos vállalat, az Umbrel, RaspiBlitz és Voltage összefogott, és létrehoztak egy oktatási anyagot a Lightning Network használatáról. Ezek az útmutatók a legegyszerűbb módon írják le, hogyan lehet egy LN csomópontot létrehozni és rákapcsolni a fizetési csatornákhoz.

A Lightning Network a Bitcoin kiterjesztéséhez járul hozzá

A Builder’s Guide-nak elnevezett oktatási anyag olyan kulcsfontosságú témákkal foglalkozik mint a hálózati topológia, csatornák életciklusa, fizetési ciklusok, számlák, stb.

Így az emberek számára készült egy egyszerű leírás ahhoz, hogy be tudják állítani saját csomópontjaikat, és ezzel ők is hozzájárulhatnak a Lightning Network köré épült közösség növekedéséhez.

Gentry szerint:

Ez az oktatási anyag megteremtette a biztos alapot egy élénk közösség megalakulásához, ami által a csomópontok futtatását bárki be tudja konfigurálni. Ezek a csoportok és közösségek adják majd a LN fizetési megoldáshoz kapcsolódó innovációk második hullámát. Hiszen rengeteg továbbfejlesztést és kiegészítést alkotnak majd meg hozzá.

Másodsorban, a Lightning Network által generált volumen rengeteg új tőkét vonzott be. Csak egy friss példa, hogy a Gentry által mutatott statisztika szerint a 10 legnépszerűbb node több mint 4 millió dollár értékű BTC forgalmat bonyolított le egy hónap alatt.

LN node kapacitás

Gentry úgy véli, hogy a harmadik fontos tényező a Lightning Network növekedésében a Salvadorban elfogadott új törvény áll, amely a Bitcoint hivatalos fizetőeszközzé tette. Ez nagy lökést adott az LN hálózat felhasználói bázisának növekedéséhez. Ez tehát hozzájárul a BTC adoptációjához, és gyorsan csökkenthető a korai befogadók és a mainstream felhasználók közötti szakadék.

Végezetül Gentry kiemeli, hogy hamarosan egyre több vállalat ismeri fel, hogy a Bitcoin Lightning Network nagyban hozzájárul a likviditás, a sávszélesség és a számítási kapacitás monetizációjához. Ezek az erőforrások nagyon hamar megjelennek majd különféle piactereken is, amely a kínálatnak jelent majd nagy felhajtóerőt.

Így Lightning Network szerepe és sikere valószínűleg nagyon nagy hatással lesz a Bitcoin árfolyamára és sikerességére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük