Ma 13 éves a Bitcoin hálózat – Isten éltesse sokáig!

Pontosan 13 évvel ezelőtt született a Bitcoin hálózat. Óriási utat tett meg a Bitcoin az első, úgynevezett genezis blokk kibányászása óta. A hashráta történelmi csúcsot döntött az újévre.

2009. január 3- án egy álnéven munkálkodó zseni, Satoshi Nakamoto elindított a Bitcoin blokklánc hálózatát, hogy kibányássza az első blokkot, közismert nevén a genezis blokkot. Ezzel a blokkal egy üzenetet is eljutott a világnak, amely minden kétséget kizáróan a Bitcoint egy alternatív monetáris rendszer előfutáraként pozícionálta, a mai központi bankrendszer valós kihívójaként. A blokk memója megjegyezte, hogy „a kancellár a második mentési csomagot készíti elő a bankok számára”, amellyel arra az intézkedésre utalt, amit az Egyesült Királyság kormánya készített elő a 2008-as és 2009-es globális recesszió kellős közepén. Akkor a világ még nem tudta, hogy 2022-re mekkora utat is jár be a hálózat, majd a kriptovaluta.

Ma őszintén kijelenthetjük, hogy az emberiség egyik legnagyszerűbb találmányát hozta létre Nakamoto, akinek kiléte a mai napig ismeretlen. Bár a mainstream média szánalmas cikkeiben azt írta, hogy a Faketoshi Craig Wright a Bitcoin feltalálója – mivel egy friss perből az ausztrál vállalkozó került ki győztesként – a bírósági eljárás nem is erről szólt, így továbbra sem tudni, kinek köszönhetjük a Bitcoint.

Azóta a kriptovaluta Salvadorban hivatalos fizetőeszköz, a világ legnépszerűbb digitális pénze, melyet számos nagyvállalat is felkarolt már.

A BTC-hálózat 2022. január 1-jén új rekordot döntött, hiszen a Bitcoin hashráta elérte a 207,53 millió terahash/mp (TH/s) értéket.

A cikk írásának idején egy bitcoin 47 181 dollár, piaci dominanciája 39,68%, piaci kapitalizációja 888,345,110,802 dollár.