Egy újabb óriási ferdítés a médiában az évszázad Bitcoin csalójáról

A napokban zárolt az a nagy horderejű bírósági ügy Floridában, amit Ira Kleiman, Dave Kleiman 2013-ben elhunyt IT-biztonsági szakértő testvére indított Craig Wrigth ausztrál vállalkozóval szemben, aki magát immár 2016 óta konzisztensen a Bitcoin feltalálójának vallja anélkül, hogy valaha is döntően bizonyítani tudta volna, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto.

A bizonyítás nem is lenne olyan bonyolult Wright számára, csak annyit kellene tennie, hogy indít egy tranzakciót egy olyan bitcoin tárcáról, ami közel 100%-os valószínűséggel Satoshi Nakamoto tulajdona (köztudott, hogy a Bitcoin hálózat indulásakor csak maga Szatosi bányászott bitcoinokat, és nem azért, mert előre kibányászott magának egy csomó BTC-t, ahogy néhány delíriumos képzeli, hanem mert közel nullához járt akkoriban a bányászat iránt az érdeklődés).

Például elég lenne erről a címről egy tranzakciót indítania, amire 2009. január 14-én UTC 03:02:59-kor érkezett be az akkor még 50 bitcoinos bányászati blokkjutalom: Address 1562oGAGjMnQU5VsppQ8R2Hs4ab6WaeGBW details – BITCOIN – Mainnet | BlockExplorer

Ha ő a feltaláló és nem vesztette el a privát kulcsait egy adriai hajósbalesetben, akkor Craig Wright egy minutum alatt bizonyíthatná igazát. De ilyet eddig soha nem tett.

Ami frusztráló az ügyben, hogy a nemzetközi és a helyi média vagy szándékosan vagy újságírói hanyagság következtében úgy tálalta a friss per kimenetelét, mintha Craig Wright győztesként jött volna ki az ügyből, arra a következtetésre jutva, hogy bizony ő a Bitcoin feltalálója és több, mint 1 millió 2009 – 2010-ben bányászott BTC tulajdonosa. Természetesen tévesen, hiszen a bírósági eljárás nem is erről szólt.

Miről is szólt valójában a Kleiman kontra Wright tárgyalás?

Ira Kleiman felperes, aki az elhunyt testvére, Dave Kleiman nevében járt el, keresetet nyújtott be Wright jogi csapata által csak “Satoshi-érméknek” nevezett bitcoinok megszerzése érdekében. Ezek azok a bitcoinok, amiket Satoshi a Bitcoin hálózat indulásának kezdetén bányászott és közel 50 milliárd dollárnyi piaci értéket képvisel. Állítólag ezek a coinok Wright és Dave Kleiman korai együttműködésének eredményeként kerültek kibányászásra.

Wright állítása szerint ezek a coinok az övék, de ahogy fentebb már írtuk, soha nem tudta bizonyítani még, hogy birtokában van a privát kulcsoknak, amelyek lehetővé tennék számára azok transzferálását. Sőt, voltak olyan tárcák, amik csak Wright hazugságai miatt mozdultak meg 2009-2010-ből és írtak alá olyan üzenetet, amelyek Wrightot csalónak nevezték:

Elemzők gyanúja az, hogy Wright egyszerűen kiválasztott néhány nagyobb BTC egyenlegű tárcát és azokról azt állítja, hogy ő a tulajdonosa.

Wright azon állítása, hogy 50 milliárd dollár értékű bitcoint birtokol, nem is volt vitatott a tárgyalás során. Ehelyett az esküdtszéket arra kérték fel, hogy értékelje az e-mail üzeneteket és egyéb dokumentumokat, amelyek a felperesek szerint azt indukálják, hogy Wright és Dave Kleiman partnerséget kötött a bitcoinnal való tevékenységükre. A levelekből jelentős kétértelműség derül ki, és az esküdtszék nem találta meggyőzőnek a bizonyítékokat és ezzel a Kleiman felperes követelését elutasították.

Wrightnak a bitcoinok feletti kontrollja, ami alátámaszthatná azt az állítását, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto, egyszerűen nem is vizsgálták, csupan zárójelesen elismerték az állítása igazát.

Pontot csak akkor lehetne az ügy végére tenni, ha végre megindulna egy eljárás Craig Wright ellen annak bizonyítására, hogy valóban ő rendelkezik az egymilliós bitcoin vagyonnal és a jog minden erejével rá lenne kényszerítve, hogy bizonyítsa igazát. Amíg erre nem kerül sor, Craig Wright következmények nélkül hazudhat a nagyvilágnak.