Kovács úr karácsonyi ajándékot vásárolt Binance kártyájával – de megérte?

Megéri-e Binance kártyával pénzt felvenni, vásárolni, és ha igen, mennyibe kerül? A díjak egy része rejtett és erősen ingadozik, ahogy az árfolyamok is, ember legyen a talpán, aki kiszámolja. Öt decemberi tranzakció során nagyjából két százalék költség merült fel átlagosan, és bejött némi minimális bevétel a “cashback” visszatérítésekből.

Miután megszerezte élete első tapasztalatát a kriptokártyás készpénz-felvétellel – erről itt tudósítottunk –, Kovács úr karácsony előtt elérkezettnek látta az időt, hogy vásárlásra is használja a plasztiklapocskát. De mindig csak szigorúan húszezer forint alatti összegeket fizetett vele, hogy az ezekre az összegekre vonatkozó 2022-es adózási könnyítést kihasználhassa.

A jó hír, hogy simán működött, nem utasították el sehol, nagyobb gond nem volt. Kisebb kényelmetlenség, hogy minden egyes alkalommal kérték a kártya pin-kódját. Egyszer sem működött az érintésmentes, egyszerű módszer, de valószínűleg egy összeghatár-szabály miatt. A Binance szoftveréből letölthető Excel kimutatásban pedig nincsen benne minden információ, például a forintösszegek és a levonások. (Ha minden információt archiválni akarunk, képernyőfotókat is érdemes csinálni.)

Három Binance-tranzakció képernyőfotói. Háttérkép: Binance.com

Három Binance-tranzakció képernyőfotói. Háttérkép: Binance.com

A Binance és a VISA tartja a markát

A másik nagy kérfés, hogy mibe kerül ez nekünk. Már korábban kiszámoltuk egyszer, hogy az automatás (ATM-es) készpénz-felvétel mennyibe került:

A 19 ezer forintnyi ropogós bankjegyre az aktuális piaci árfolyamokon átszámolva elköltöttünk 19 674,62 forintnyi kemény kriptovalutát… Ez ugye 3,55 százalékkal több, ennyi a százalékos “felár”… Vagy megfordítva, 3,43 százalékkal kevesebb forintot kaptunk a kriptóinkért, mint a középárfolyamokon maximálisan lehetséges lett volna.

Ami annál is inkább logikus, mert sem a kártyakibocsátó Binance, sem pedig a VISA kártyaszolgáltató nem kíván ingyen dolgozni. A Binance szabályzatában változatlanul az van benne, hogy 0,9 százalékos díj mellett lehet vásárolni, készpénzt felvenni (Ez a kriptodeviza-vásárlási árfolyamaikon keresztül jelenik meg a gyakorlatban.) De az EUR/HUF árfolyamon keresztül a másik szereplő is keres valamennyit.

Nagyon csapkodnak az árfolyamok?

Csakhogy most három bolti vásárlás és egy további automatás készpénzfelvétel mellett sem sikerült az első esetet reprodukálni, nem jött ki a 3,4 százalékos, fentebb idézett levonás. Amint a táblázatban látható, eléggé különböző értékek jöttek ki aközött, ha világpiaci áron és középárfolyamon számoljuk a levont kriptodeviza forintértékét, és aközött, amennyit készhez is kaptunk.

Öt tranzakció adatai, piaci árak és a Binance által megadott értékek

Öt tranzakció adatai, piaci árak és a Binance által megadott értékek

Változó értéket kaptunk ahhoz képest, mint a vásárlás percében érvényes piaci árfolyam. Ez úgy lehetséges, ha az elszámolásnál valamiféle csúszás érvényesül – késéssel követi valamelyik alkalmazott árfolyam a piacit. Valószínűleg a bitcoiné, hiszen ott nem ritka, hogy akár perceken belül is elmozdul az árfolyam pár százalékkal. De a forint sem a stabilitás mintaképe, az is ingadozik. Az is elképzelhető, hogy a szolgáltatók – például a volatilitás, vagy a munkanap-hétvége különbség függvényében – rugalmasan változtatják a haszonkulcsaikat.

Az a fránya likviditás

Szóval itt is visszaköszön az, amit annyiszor hallunk, hogy a kriptodevizák értéke nagyon hektikusan változik, nagy a volatilitásuk. Ami ellen azonban lehet védekezni, ha valaki akar, hiszen BUSD vagy USDT stabilérméket is lehet kártyafedezetként használni. (A Binance asztali számítógépes alkalmazásban a kártyás aloldalon jobbra be lehet állítani, mely kriptóból vonjon először, és a “funding” kártyafedezeti számlára lehet transzferálni, amit erre használnánk.)

Egyébként az év végén, idén év elején nagyot csökkent ugyan a kriptodeviza-piac likviditása, de amin az egyik elemző cég is elmondta, ilyen időszakok után erős ármozgások következtek a múltban:

Lásd: Ez a bitcoin-áralakulás már egy nagyobb vihar előszele?

Cashback és cashback-akció

Amint egy korábbi cikkben körüljártuk, a legtöbb kriptokártya-szolgáltatónál van cashback (készpénz-visszatérítés) a kártyás vásárlások után. Vagyis a kártyás költéseink értékének egy részét a kártyaszolgáltató visszaadja, abból a jutalékból visszacsorgat valamennyit, amit a kereskedőktől kap. A cashback értéke a Binance-nél attól függ, mennyi BNB-tokent tartunk. Lásd:

Ezért jó a kriptokártya – én fizetek a használatáért, vagy a kereskedők?

Így tesz a Binance is, ám alapesetben ott is – ha nem vásárolsz sok BNB érmét –, nem túl sok cashback jár. Esetünkben ez nulla BNB volt, így konkrétan csak mintegy 13 eurócentet (50 forintot) írtak jóvá a fenti három tranzakcióra, ami talán egy ezreléke lehetett a vásárlásoknak.

A Binance Card 0,1 százalék és 8 százalék közötti készpénz-visszatérítést kínál a kártyás vásárlások után.

(Olvasónk kiegészítése: A BNB-t ehhez már nem kell lekötni, és lehet különböző típusú számlákon, a cashback-szint megállapításához így is hozzászámolja a rendszer. Valóban, a Binance ezt itt írja le.)

Ugyanakkor volt decemberben valami “akció”, a Binance meghirdette, hogy az első kártyás vásárlás után ad hat százaléknyi jutalmat BUSD-ben (Binance dollár), “extra cashback” címén. Ezt sikerült szerencsésen megcsípni.

Egy Binance cashback akció képe.

Egy Binance cashback akció képe.

Tanulság az öt Binance-kártyázásból

Kár, hogy 2,8 dollár manapság Magyarországon egy kiló jobbféle kenyérre sem mindig elég… Összességében a cashback BNB nélkül jelentéktelen, jelképes összeg. Emiatt lényegében mindegynek látszik az is, hogy készpénzt veszel ki a kártyáddal, és azt költöd, vagy közvetlenül a boltban használod vásárlásra a kártyát. (De a készpénzt legalább nem tudják nyomon követni, ellentétben a digitális tranzakciókkal.)

Ha pedig az elköltendő kriptodevizádat először eladod tőzsdén, majd a pénzt bankszámlára utalod és úgy költöd, akkor is többféle költségtétellel kell számolni. Nagyobb pénzösszegeknél azonban alighanem ez utóbbi az olcsóbb megoldás.

Az adókedvezményhez azért jó ez

Mint tudjuk, adózási szempontból sincsen különbség, hogy vásárolsz vagy pénzt veszel fel a gépből, elvileg mindkettő 15 százalékkal adózik. A kártyázást a minimálbér tizede alatti összegekkel azonban az adózási könnyítés miatt mégis lehet ajánlani a Magyarországon adózóknak. (Maximum tíz ilyen adómentes egy évben, az idén darabonként 23 ezer forintig.)

Ha Binance-kártyát rendelnél, több hétbe telhet, amíg megérkezik. A cég maximum 45 napos határidőt említ.

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Binance.com