Magyar kriptós cégek működését veszélyezteti egy pénzügyi szolgáltató

 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A MrCoin és a CoinCash ügyfelei már értesültek a problémáról, melyet mindkét szolgáltató erőn felül próbál megoldani – annak ellenére, hogy nem az ő hibájuk.

MNB vizsgálat a VirPay-nél

Csütörtökön az MNB közleményben tudatta, hogy ideiglenesen megtiltotta egy pénzügyi szolgáltató, a VirPay Kft. pénzforgalmi szolgáltatását.

A közlemény szerint felügyeleti biztost rendeltek ki a társasághoz és célvizsgálatot folytatnak le a Kft-nél, mert az nem megbízhatóan vezették az ügyfélpénzek kezelésére vonatkozó nyilvántartásait. A vizsgálat célja, hogy feltárja, hogy az ügyfelek pénze valóban rendelkezésre áll-e, és a társaság csak és kizárólag olyan engedélyköteles tevékenységet végez-e, amelyhez az érvényes felügyeleti engedélye megvan.

A VirPay Kft. egy alternatív fizetési szolgáltatásokra szakosodott vállalkozás, mely többek között autópálya matrica értékesítésből szerezte az árbevétele nagy részét a G7 tegnap közölt cikke szerint.

Az eset pikantériája azonban, hogy a két nagy magyar kriptopénz bróker a MrCoin és a CoinCash váltó is a VirPaynél vezette a számláit.

Senki ne utaljon a VirPay-es számlákra!

A MrCoin a Facebookon és a honlapján is tájékoztatta az ügyfeleket, hogy minden számlafeltöltés előtt vegyék fel az ügyfélszolgáltattal a kapcsolatot és ne utaljanak pénzt a VirPay Kft-nél vezetett számláikra. Emellett már felvették a kapcsolatot azokkal az ügyfeleikkel, akik az elmúlt napokban a számlára utaltak, de a megrendelésük a fent említett vizsgálat miatt nem teljesült. A cég mindent megtesz, hogy az ügyfelek által elutalt pénz visszakerüljön hozzájuk, vagy megrendelésük teljesítésre kerülhessen.

A CoinCash ma délelőtt jelezte Facebookján a kellemetlenséget és az üggyel kapcsolatban Rátz Tibor kommunikációs vezető és Mogyorósi Attila ügyvezető is megszólalt.

1) Hogyan érint Titeket a VirPay MNB általi ideiglenes felfüggesztése? Mi is történt pontosan? A VirPay volt a CoinCash ügyfélletétek számlavezetője.

“A történtek miatt új bankszámlaszámot használunk az átutalásos megrendelések teljesítésekor.
Új megrendelést leadó ügyfeleink tehát már nem érzékelnek változást a megszokott folyamatainkhoz képest.
Mindazokkal pedig, akik még a VirPay Kft-nél vezetett számlaszámunkra utaltak, személyesen vesszük fel a kapcsolatot a leadott megrendelés mielőbbi teljesítése végett.”

2) A bankok Magyarországon fundamentálisan kriptoellenesek és már korábbról ismeretes, hogy nehéz velük zöld ágra vergődni. Ha nem sikerül rendbe tenni a helyzetet a VirPay körül, akkor milyen alternatív bank után néztek? Hogyan fogja befolyásolni hosszú távon a működéseteket?

“Csaknem a CoinCash indulása óta aktívan lobbizunk azért, hogy a hazai szabályozás rendezze ezeket az áldatlan állapotokat.
Olyan szabályozási környezetért igyekszünk tenni, melyben a kereskedelmi bankok partnerként kezelik a jövőbemutató technológiákat használó fintech cégeket, az ügyfeleink pedig továbbra is gyorsan és olcsón hozzáférnek kedvenc alternatív fizetőeszközükhöz” – mondtal el Mogyorósi Attila, a CoinCash.eu ügyvezetője.

Tehát a VirPay Kft.-t érintő eljárás a MrCoin és a CoinCash alapvető működését nem érinti, szolgáltatásuk változatlanul működik és az ügyfelek megrendelését a továbbiakban is teljesítik – más bankszámlát használva.

Nehéz kriptopénz szolgáltatóként bankolni

Az eset ismételten felhívja a figyelmet arra a sajnálatos helyzetre, ahogy a bankszektor, az amúgy legálisan működő kriptopénzes vállalkozásokat kezeli. A legtöbb hagyományos bank ugyanis a kriptopénz vagy bitcoin szó után azonnal rávágja az ajtót a kriptós vállalkozás (vagy akár a magánszemélyek!) orrára, esélyt sem adva arra, hogy bebizonyítsák, legális, adózott tevékenység pénzforgalmát szeretnék a bankban bonyolítani.


 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.