A magyarokat rendkívül súlyosan érintette a koronavírus-járvány, derül ki az Európai Parlament felméréséből

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az Európai Parlament nemrég felmérést készített az uniós állampolgárok anyagi helyzetével kapcsolatban.

27 uniós tagállamban, közel 25 ezer megkérdezett részvételével végezték, Magyarországon több mint ezren válaszoltak a feltett kérdésekre. A válaszokból érdekes kép rajzolódott ki arról, hogy mit gondolnak hazánk fiai a jelenlegi pénzügyi helyzetükről és az EU válságkezelési politikájáról. Rengeteg magyar panaszkodott arra, hogy a koronavírus-járvány következtében komoly anyagi nehézségekkel küzd.

A megkérdezettek 43%-a azt nyilatkozta azt, hogy a járvány kitörése óta csökkent a jövedelme, 35%-a pedig részben vagy teljesen elvesztette a munkáját. Az európai átlagnál ez jóval magasabb, mivel a többi uniós országban a válaszadók 28%-a mondta azt, hogy állás nélkül maradt. A magyarok helyzete nagyjából a mediterrán országokban (Spanyolország, Olaszország) adott válaszokkal egyezik meg, ahol szintén 43% beszélt a jövedelem csökkenéséről. A lista másik végén Luxemburg áll, ahol a megkérdezettek csak 14%-a mondta azt, hogy kevesebb a pénze most, mint a vírus megjelenése előtt. A finnek és a dánok is jó helyen állnak, hiszen náluk csak 16-16% panaszkodott jövedelem visszaesésről.

A magyarok egy ötödének gondot okoz a számlák befizetése

A magyarok 22%-ának okozott problémát a járvány alatt a hiteltörlesztés, míg a többi európai országban átlagosan mindössze 14% panaszkodott ugyanerre. Még szembetűnőbb az, hogy hazánkban az emberek csaknem ötödének okoz problémát a közüzemi számlák fizetése és a kielégítő napi étkezés biztosítása. Az uniós megkérdezettek csak 8%-ának kell hasonló gondokkal szembenéznie. Több magyar arra panaszkodott, hogy a rokonoktól, barátoktól kell kölcsönkérnie ahhoz, hogy átvészelje ezt a drámai időszakot.

Ám a komoly anyagi nehezéségek ellenére a magyarok 53%-a megfelelőnek tartotta az uniós válságkezelést. Az uniós válaszadók összesen 53%-a mondta, hogy nagyon vagy egyáltalán nem elégedett a tagállamok közti szolidaritással, míg honfitársainknak csak 44%-a gondolja így.

banner

Az uniós állampolgárok 56%-a gondolja úgy, hogy az EU-nak több pénzt kellene fordítania a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemre, míg a magyaroknak csak 40%-a. Az országok közti eltérések hatalmasak. A görögök 79, a ciprusiak 74, a portugálok és spanyolok 71% vár anyagi támogatást az Európai Uniótól. A hollandoknak csak 36, a svédeknek 35, a dánoknak 28%-a szerint van erre valóban szükség.

További érdekes cikkeink:

Németország kilábalhat a válságból idén év végére

A koronavírus járvány felfedte a gazdasági és politikai rendszer hiányosságait

A koronavírus járvány csak egy blöff, állítja egy német tisztviselő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.