A magyarokat rendkívül súlyosan érintette a koronavírus-járvány, derül ki az Európai Parlament felméréséből

Az Európai Parlament nemrég felmérést készített az uniós állampolgárok anyagi helyzetével kapcsolatban.

27 uniós tagállamban, közel 25 ezer megkérdezett részvételével végezték, Magyarországon több mint ezren válaszoltak a feltett kérdésekre. A válaszokból érdekes kép rajzolódott ki arról, hogy mit gondolnak hazánk fiai a jelenlegi pénzügyi helyzetükről és az EU válságkezelési politikájáról. Rengeteg magyar panaszkodott arra, hogy a koronavírus-járvány következtében komoly anyagi nehézségekkel küzd.

A megkérdezettek 43%-a azt nyilatkozta azt, hogy a járvány kitörése óta csökkent a jövedelme, 35%-a pedig részben vagy teljesen elvesztette a munkáját. Az európai átlagnál ez jóval magasabb, mivel a többi uniós országban a válaszadók 28%-a mondta azt, hogy állás nélkül maradt. A magyarok helyzete nagyjából a mediterrán országokban (Spanyolország, Olaszország) adott válaszokkal egyezik meg, ahol szintén 43% beszélt a jövedelem csökkenéséről. A lista másik végén Luxemburg áll, ahol a megkérdezettek csak 14%-a mondta azt, hogy kevesebb a pénze most, mint a vírus megjelenése előtt. A finnek és a dánok is jó helyen állnak, hiszen náluk csak 16-16% panaszkodott jövedelem visszaesésről.

A magyarok egy ötödének gondot okoz a számlák befizetése

A magyarok 22%-ának okozott problémát a járvány alatt a hiteltörlesztés, míg a többi európai országban átlagosan mindössze 14% panaszkodott ugyanerre. Még szembetűnőbb az, hogy hazánkban az emberek csaknem ötödének okoz problémát a közüzemi számlák fizetése és a kielégítő napi étkezés biztosítása. Az uniós megkérdezettek csak 8%-ának kell hasonló gondokkal szembenéznie. Több magyar arra panaszkodott, hogy a rokonoktól, barátoktól kell kölcsönkérnie ahhoz, hogy átvészelje ezt a drámai időszakot.

Ám a komoly anyagi nehezéségek ellenére a magyarok 53%-a megfelelőnek tartotta az uniós válságkezelést. Az uniós válaszadók összesen 53%-a mondta, hogy nagyon vagy egyáltalán nem elégedett a tagállamok közti szolidaritással, míg honfitársainknak csak 44%-a gondolja így.

Az uniós állampolgárok 56%-a gondolja úgy, hogy az EU-nak több pénzt kellene fordítania a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemre, míg a magyaroknak csak 40%-a. Az országok közti eltérések hatalmasak. A görögök 79, a ciprusiak 74, a portugálok és spanyolok 71% vár anyagi támogatást az Európai Uniótól. A hollandoknak csak 36, a svédeknek 35, a dánoknak 28%-a szerint van erre valóban szükség.

További érdekes cikkeink:

Németország kilábalhat a válságból idén év végére

A koronavírus járvány felfedte a gazdasági és politikai rendszer hiányosságait

A koronavírus járvány csak egy blöff, állítja egy német tisztviselő

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük