Németország kilábalhat a válságból idén év végére

A koronavírus-járvány Németország gazdaságára is rányomta a bélyegét. A szövetségi kormány gazdasági minisztere szerint azonban hamarosan megáll a gazdasági visszaesés, és elindul ismét a növekedés.

Peter Altamier a Bild am Sonntag című lapnak adott interjújában kijelentette, hogy “a legutóbbi nagy válság idején, 2008-2009-ben a világgazdaság teljesítménye csupán 0,1 százalékkal esett vissza, Németország hazai terméke (GDP) mégis jelentősen, 5,7 százalékkal csökkent. A koronavírus-világjárvány pedig nagyjából 4 százalékkal veti vissza a világgazdaságot, ami negyvenszeres különbség. Ezért most azért kell küzdeni, hogy járvány miatt keletkezett válság Németországban ne legyen negyvenszer súlyosabb.”

Az európai ország most azon van, hogy növelje a hazai fogyasztást, és megakadályozza a vállalat csődjét, illetve a munkanélküliség drasztikus növekedését.

Az állam július 1-én lecsökkentette az általános forgalmi adót 19%-ról 16%-ra, a kedvezményes kulcs esetében pedig 7%-ról 5%-ra. A családok gyermekenként 300 eurós rendkívüli támogatást kapnak, július 8-tól pedig 9000 euró állami kedvezmény jár elektromos autók vásárlása esetén. Ugyancsak július 8-tól elindul egy új, 25 milliárd eurós program, amelyben az egyéni vállalkozók, a kis-és közepes vállalatok akár 150 ezer euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak.

Mint azt már sokan mondták, járványnak csak a vírus elleni oltás vethet véget, a gazdasági teljesítmény csökkenését viszont jóval az oltóanyag kifejlesztése előtt meg lehet állítani. A visszaesés várhatóan a nyár végén megáll, és legkésőbb októbertől ismét növekedési pályára állhat a gazdaság.

Az év egészét tekintve a GDP 6%-kal csökkenhet, jövőre pedig már 5% feletti növekedés is várható”, mondta Peter Altmaier.

Nőtt a munkanélküliség, de év végére csökkenés várható

Hasonlóan alakulhat a munkanélküliség is. A járvány miatt munka nélkül maradók száma októberben érheti el a csúcsot, és novembertől lassú csökkenés várható. A kormány arra törekszik, hogy a munkaerőpiacon 2022-ig helyreálljon a járvány előtti állapot. Németországban amúgy jóval kevesebben veszítették el az állásukat a járvány miatt, mint Európa többi országában. Peter Altmaier azt viszont kiemelte, hogy a német gazdaságra komoly hatással van az USA járványügyi helyzete. Németországban június végén 6,2%-os volt a munkanélküliségi ráta, ami 1,3 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A regisztrált munkanélküliek száma 2,853 millió volt, ami 637 ezres növekedést jelent.

A kormány több stabilizációs és növekedésösztönző programot indított a járvány hatásainak ellensúlyozására, és finanszírozásukra már kétszer átdolgozta az idei büdzsét. A parlamentben csütörtökön elfogadott új pótköltségvetés az eddigi 217,8 milliárd eurós hiánnyal számol. A  hiányt teljes egészében hitelfelvétellel fedezik. A GDP-hez viszonyított  államadósság így a tavalyi 59,80 százalékról 77 százalékra emelkedik.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük