Magyarországon is lesz digitális COVID-oltás igazolás

Orbán Viktor miniszterelnök ma a Facebook oldalán bejelentette, hogy a Belügyminisztérium az Európai Unió által is javasolt digitális COVID-útlevelet fejleszt. A speciális igazolás első verziója már el is készült. Azt még nem tudni, hogy milyen szabályozási keretet fognak hozni a COVID-oltás igazolás kibocsátáshoz, illetve hogy hogyan fog pontosan az elektronikus útlevél működni, de az már szinte biztos, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak ezzel az igazolással tudunk majd igénybe venni.  

Amiről korábban csak a külföldi hírekből hallottunk ma a valóság. Az Egyesült Királyság és Írország után Magyarországon is lesz digitális COVID-útlevél. A hírt maga Orbán Viktor jelentette be a Facebook oldalán. Azt mondta a néhány perces videóban, hogy három nap múlva megérkeznek az első vakcinák Magyarországra és már elkészült az operatív törzzsel együttműködésben az oltási terv. Az állandóan “harcba induló” miniszterelnök kijelentette: “a csata utolsó fázisában vagyunk.”

Mint arról már korábban is tudni lehetett, az első vakcinákból az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő intenzív osztályon dolgozók kapnak. A tömeges oltás időpontját egyelőre még nem tudni, ahogyan még azt sem, hogy később milyen vakcinát kap a lakosság. Orbán Viktor szerint mindenkivel tárgyalnak, nyugati, keleti, amerikai, európai, orosz, kínai és izraeli engedélyeztetésre váró vakcinákról is.

A tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, és arra kér mindenkit, hogy aki oltatni akar, az mindenképp regisztráljon az erre a célra létrehozott weboldalon. A miniszterelnök hozzátette, hogy digitális oltási útlevél kiadását tervezik, akik már átestek a fertőzésen vagy beoltatták magukat. Állítólag az első verzió már elkészült, amit be is mutattak az operatív törzs ülésén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.