Majdnem 1 millió dollárért kelt el Whitney Houston kiadatlan demója

Az NFT-k betörtek immár a zenei piacokra is, és olyan különleges csemegéket hoznak el a zenerajongóknak, mint a most eladott Whitney Houston próbafelvétel. A művésznő 17 éves korában készült felvételt korábban még nem adták ki semmilyen formában, most viszont NFT-ként talált új gazdára 999.999 dollár fejében.

Karácsonyi NTF eső

A főleg a zeneiparra fókuszáló OneOf virtuális piac értékesítette ezt az egyedi felvételt. Az oldal november elején hívta fel a rajongók figyelmét arra, hogy az éve vége előbb több Whitney Houstonhoz kapcsolódó NFT-et is eladásra bocsát majd. A OneOf a Miami Művészeti Hét keretén belül hirdette meg az aukciót, ahol a vevők a vásárlói besorolásuk függvényében válogathatnak az NFT-ek között. Az arany és platina besorolású ügyfelek például a művésznőről készült fénykép ritkaságok közül mazsolázhatnak, míg a gyémánt ügyfelek Diana Sinclair műalkotásait is megvásárolhatják, melyeket Whitney Houston dalai inspiráltak. Az oldal tulajdonosainak feltett célja, hogy elérhető áron kínálja a zeneiparhoz kapcsolódó különlegességeket és terveik szerint a jövőben több ezer tétellel bővítik majd a kínálatukat.

A zeneipar jövője

Az NFT-k elterjedésével egyre több online piactér jön létre, ahol különböző digitális alkotásokat vásárolhatnak a felhasználók. Csak a zenei online piacon már most több tucat weboldal osztozik és ez a gyarapodás várhatóan a jövőben sem torpan majd meg. Az NFT pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvendhet, részben a környezettudatosság részben pedig mert általa “közvetlen” kapcsolat jöhet létre az alkotó és a vásárló között. Maguk a zenészek is kezdik felismerni az ebben rejlő lehetőségeket, hiszen amellett, hogy a bevétel jóval nagyobb része folyik be közvetlenül az alkotókhoz, a digitális javak nagyobb elérhetőséget is biztosítanak. Ezt használta ki nemrég a Beatles is, amikor interjú felvételeket dobtak a digitális piacra.
A felhasználási lehetőségek sora azonban még korántsem zárult le. A közelmúltban például nagyszabású jótékonysági vásárt rendeztek Freddie Mercury 75. születésnapjának évfordulója alkalmából, ahol a befolyt összeggel az AIDS kutatást támogatták.