Ezek voltak a leggyorsabban növekvő blokklánc platformok tavaly

Két évvel ezelőtt a Bitcoin uralta a kriptopénzek piacát, a piaci részesedésük 70% felett volt. De ahogy a kriptopénzek egyre nagyobb teret nyertek, és a teljes piaci kapitalizáció meghaladta a 2 billió dollárt, a szektor egyre színesebb lett. Ma a Bitcoin részesedése 40% alatt van, és naponta új kriptohálózatok jelennek meg. Az egyik módja annak, hogy megnézzük, merre tart az iparág, ha követjük a kriptohálózatokat építő és karbantartó szoftverfejlesztőket.

Az Electric Capital elemzőcég készített egy jelentést arról, hogy 2021-ben mely blokklánc platformok vonzották a legtöbb fejlesztőt. A GitHub, a fejlesztők kódjaikat tároló online tárhely, adatait használták fel ahhoz, hogy megbecsüljék, hány mérnök dolgozik az egyes platformokon. Adataik alulbecsülik a fejlesztők teljes számát, mivel nem veszik figyelembe a riportban magánjelleggel írt kódokat, illetve azt a sok mérnököt, akik olyan cégeknél dolgoznak, mint a Coinbase.

active users

Az elemzés szerint 18 000 aktív fejlesztő (beleértve a teljes és részmunkaidős közreműködőket is) dolgozik kriptopénz platformok fejlesztésen, szemben az egy évvel ezelőtti nagyjából 10 000 fővel. Az Electric Capital elemzése közel 500 000 kódkészletet és 160 millió kódfrissítést nézett át. A növekedés kiszámításához 2020. decemberét hasonlította össze 2021. decemberével. Az alábbi lista esetében egy fejlesztőt akkor számolt teljes munkaidősnek, ha egy hónapban legalább 10 szoftverfrissítést végzett.

A leggyorsabban növekvő platformok mind az Ethereum közvetlen versenytársai, amelyen ma 1300 főállású fejlesztő készít alkalmazásokat. Az Ethereum mellett működő feltörekvő és gyorsan növekvő kriptohálózatok az Ethereumtól eltérő módon közelítik meg a decentralizációt és a “konszenzust”, azaz a tranzakciók érvényesítésének algoritmikus folyamatát. Gyorsabban rendezik a tranzakciókat és alacsonyabbak a díjaik, és a legtöbbjük nem olyan széles körben decentralizált, mint az Ethereum.

blokklánc platform

A legnagyobb növekedést elérő blokklánc platformok

A dél-koreai székhelyű Terra-t a 30 éves Do Kwon alapította, és négy évvel ezelőtt indította el útjára. Natív tokenje az UST stabilcoin, egy amerikai dollár értékéhez kötött kriptopénz, amely az elmúlt években nagyon gyorsan nőtt, és mára elérte a 10 milliárd dolláros piaci értéket. Ezzel a Messari kripto adatszolgáltató oldal szerint a világ öt legjobb stabilcoinja közé került.

A san francisco-i székhelyű Solana sok kripto bennfentest meglepett az elmúlt évben, mivel több száz fejlesztőt vonzott be és a kriptomilliárdos Sam Bankman-Fried hangos támogatását is élvezte. A Solana-ra épülő különféle alkalmazások a kriptotőzsdéktől kezdve a hitelezési termékeken át a zenei alkalmazásokig nagyon népszerűvé váltak. A Solana SOL tokenje 2021. januárjában 1,85 dollárról 170 dollárra emelkedett az év végére, elérve az 53 milliárd dolláros piaci értéket.

A kaliforniai Bay Area-ban alapított Near protokollt Alexander Skidanov és Illia Polosukhin indította el 2017-ben. A két mérnök korábban a nagyra értékelt MemSQL elosztott adatbázis-rendszeren és a Google TensorFlow gépi tanulási platformján dolgoztak. Mind a Solana, mind a Near a Rust programnyelvvel íródott, amely mára szélesebb körben elterjedtebb, mint a Solidity, amelyen az Ethereum programnyelve. A Solana és a Near is nagyon kecsegtető ajánlatokat tett a szoftverfejlesztőknek, ha azok vállalják, hogy alkalmazásokat építenek a rendszereikre. A Near októberben jelentett be egy 800 millió dolláros támogatási programot. A Circle korábbi CMO-ja, Marieke Flament pedig idén lett a Near Foundation vezérigazgatója.

Az egyik platform, amely jelentős számú fejlesztőt veszített az idén, az EOS volt. Itt a 2020. decemberi 125 aktív fejlesztőről egy évvel később a fejlesztők száma 80-ra esett vissza. 2018-ban az EOS a hírhedtté vált 4 milliárd dolláros “initial coin offering” során hatalmas tőkét gyűjtött össze. Később 24 millió dolláros bírságot kapott a SEC-től, mert be nem jegyzett értékpapír-felajánlást hajtott végre a felügyelet szerint. A vállalat azonban soha nem ismerte el ezt, és végig tagadta a vádat.

blokklánc platform

Az Electric Capital kutatása a leggyorsabban növekvő hálózatok mellett azt is megmutatja, hogy melyek rendelkeznek a legtöbb fejlesztővel összességében. Az Ethereum megőrizte a vezető helyet. Körülbelül minden negyedik új kriptofejlesztő, aki az elmúlt évben belépett az iparágba, az Ethereumot választotta.