Malőr a Bithumb kriptotőzsde portáján, a hétvégén újabb hack áldozata lett

Szerencsére gyorsan észrevették az online tárcájukból gyorsan illanó kriptókat és azonnal zárolták a kimenő tranzakciókat.

A koreai Bithumb kriptotőzsde két nappal ezelőtt jelentette be, hogy hack áldozata lett. A támadás elsősorban az EOS és XRP tárcákat érintette. 2018 nyara óta ez a második támadás, akkor mintegy 30 millió dollár (8.1 Mrd Ft) értékű digitális eszköznek veszett nyoma.

A gyanús tranzakciókra gyorsan felfigyeltek a közösségi médiákon és az XRP és EOS blokklánc felfedezőin már követik az utalások útját:

Az már kiderült, hogy nagy mennyiségű EOS token landolt a ChangeNow kriptotőzsdén, ahol közismerten KYC ügyfélazonosítás nélkül lehet nagyobb volumeneket váltani.

A Ripple (XRP) útját @DoverWan Twitterező jelentette és megállapítása szerint mintegy 6 millió dollárnak (1.6 Mrd Ft) megfelelő XRP vált kámforrá.

Később a Bithumb egy blogbejegyzésben bocsánatot kért és elhintette, hogy előfordulhat, hogy a hackért az egyik munkatársuk felelős. A nyomozás még tart, a tőzsde szűkszavúan még hozzátette, a bitcoin és más altcoin letétek szafu (kriptoszleng, ‘safe’, azaz, biztonságban vannak).

A hírre az EOS árfolyama 4.19 dollárra apadt a friss csúcsnak számító 4.65 dolláros árfolyamáról (1270 Ft). Az XRP-t nem igazán hatotta meg a hack és továbbra is tartja a 31 dollárcentes (85 Ft) szintet.

A Bithumb szépen organikusan illik 2019 tőzsdei skandalumainak és visszásságának sorába. Az ábécé a Cryptopiával kezdődött még január közepén, ahonnan a feltételezések szerint a teljes ügyfélletét 10%-a tűnt el. Azóta korlátozott módban már újraindult az új-zélandi tőzsde és ígéretet tettek az ellopott források visszatérítésére. Később a különösebb visszhangot nem kiváltó DragonEx tőzsdehack volt terítéken, ahonnan Maximine Coint (MXM) és Tethert (USDT) nyúltak le.

A tőzsdei visszásságok sorát zárja (hacsak nem vesszük ide azt a friss jelentést, mely szerint a kereskedési volumen 95%-a hamis) a QuadrigaCX körüli bonyodalom, ahonnan állítólag 170 millió dollár (46 Mrd Ft) értékű kriptó tűnt el.

(Borítókép: A Montparnasse-i vasúti szerencsétlenség, 1895. október 22.)

Ha kezdő vagy és néhány szó nem lenne tiszta, kérjük olvasgasd az útmutatókat és értelmező szótárat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük