Miért vándorolnak a halott ember kriptói?

Egy közel négy éve alvó Bitcoin számláról, amelyhez állítólag csak az egykori QuadrigaCX kanadai kriptotőzsde elhunyt vezére ismerhette a kódokat, 100 bitcoint mozgattak egy másik számlára. Lehet, hogy a halott nem is annyira halott? Méltó befejezése lenne ez a kriptopiac abszurd 2022-es esztendőjének.

Különös dolog történt a héten a egykori QuadrigaCX körül. Egy négy éve halott ember bitcoin-számlájáról, amelyhez állítólag csak ő ismerte a hozzáférési kódokat, 100 bitcoint mozgattak át egy másik számlára. De mindjárt más világításba kerül a dolog, ha tudjuk, ki is az az ember, akinek állítólagos távozása előtt hozzáférése volt forgó címhez.

Nem létező befektetéseket hagyott hátra az elhunyt

A dolog a kanadai QuadrigaCX Bitcoin tőzsde botránya idejéig nyúlik vissza, amelynek során mintegy 190 millió amerikai dollárnyi érték tűnt el, sok tízezer embert károsítva meg. A hatóságok azzal zárták le az ügyet, hogy pilótajáték-szerű csalás történt, amelynek során az átvett pénzeket a cég vezetője, Gerald William Cotten egyáltalán nem fektette be. Ehelyett saját céljaira használta, pontosat azóta sem tudni.

A vállalat számláihoz csak neki volt hozzáférése, majd állítólag meghalt Indiában, 30 évesen, igencsak gyanús körülmények között. (Egy olyan betegségben, amibe nem szoktak ilyen fiatalon belehalni, egy olyan környéken, amely a hamis halotti bizonyítványairól is ismert.) Volt ugyan állítólag egy “halálkapcsoló” a QuadrigaCX-nél (dead man’s switch) erre az esetre, amely ilyenkor megfelelő kezekbe juttatta volna a titkos kulcsokat, de nem működött.

Ajánlott irodalom: Hogy megy a kriptovaluta öröklése? Mi lesz a bitcoinoddal, ha meghalsz?

Hamis név alatt bujkál a QuadrigaCX főnöke?

A hatóságok utólag úgy értékelték, hogy a QuadrigaCX-nél klasszikus csalás történt, csak technológiai környezetbe ágyazva. Az elveszett értékek sohasem kerültek elő, a menedzser által színlelt befektetések a valóságban nem is léteztek. Az eset minden bizonnyal jelentősen súlyosbította a 2018-2019-es medvepiacot.

A károsultak és más kriptovaluta szakértők eleve erősen kételkedtek abban, hogy a menedzser haláláról szóló történet valós, és az gyanították, hogy valamilyen hamis identitás alatt tovább él valahol. Talán most a kriptovaluta-medve piac őt is lépéskényszerbe hozta, talán elfogyhatott a pénze, ezért nyúlt hozzá a sok éve érintetlen maradék értékekhez.

Mixerbe küldték a QuadrigaCX-bitcoint

Kérdéses, ez mennyire sikerül neki, hiszen ma már rendszerek és biztonsági cégek, edzők és etikus hackerek tömege lesi a gyanús számlák minden megmozdulását. Ahogy egy kéttagú hackerteamnek sem sikerült tisztára mosni a Bitfinex kriptotőzsde 2016-os meghekkeléséből származó értékeket. Az év elején le is tartóztatták őket. Nyitott kérdés, hogy ezeket a QuadrigaCX-bitcoinokat sikerül-e értékesíteni.

Az értékeket blokklánc-elemzők szerint a Wasabi mixer (az érmék forrását elkendőzni hivatott “keverő”, titkosító szolgáltatás, coin mixing service) számlájára küldték. (A szolgáltatás honlapja jelenleg éppen nem működik.) Egyébként idén tavaszi hír volt, hogy a Wasabi is elkezdte a tranzakciók szűrését, a címek feketelistázását. Egyelőre nem szól a fáma arról, hogy ezt a tranzakciót blokkolták-e valahogy.

Az Ernst and Young tud róla

A kérdéses QuadrigaCX-számlák egyébként, amelyekről 103 bitcoint (ami ma közel 1,7 millió amerikai dollárt ér) másikra, azért érdekesek, mert az Ernst and Young nemzetközi könyvvizsgáló cég bitcoinjai voltak rajta. Ezeket még 2019 elején állítólag tévedésből küldték erre a számlára, majd ez a csődöt jelentő kanadai kriptotőzsde többi vagyonával együtt befagyott.

Az Ernst and Young úgy nyilatkozott a Coindesk-com-nak, hogy tudnak a tranzakcióról, de nem ők voltak. A számlán még további 104,3 darab Bitcoin maradt. Egyébként 2019 elején a bitcoin-csomag még csak 350 ezer dollárt ért.

Méltó befejezése lenne ez a kriptopiac abszurd esztendőjének – hangzott el a Coindesk podcastjában.

Kapcsolódó cikkeink:

A Netflix filmet készít a QuadrigaCX vezérigazgatójának szövevényes történetéből

Ha QuadrigaCX kárvallott vagy, az FBI várja a jelentkezésed

Megérkezett a Wasabi Wallet 2.0 és hozott pár izgalmas újdonságot

Címlapkép forrása: Pixabay.com