Manhattani villát vennél? Már Bitcoinnal is fizethetsz

A jelenlegi piaci árak szerint 2500 bitcoin már elég is arra, hogy beköltözhessünk a Riverside Drive 40 alá Manhattanben.

A Bloomberg értesülései szerint a new york-i R. G. Niederhoffer Capital Management, Inc. befektetési alap elnöke, Roy Niederhoffer eladásra bocsátotta a hat emeletes manhattani villáját bitcoin ellenében. A 10 720 négyzetláb alapterületű ház értéke körülbelül 15,9 millió dollár, ami a jelenlegi piaci értékek alapján nagyjából 2500 bitcoinnak megfelelő összeget jelent.

Niederhoffer, aki “elhivatott Bitcoin hívőnek” tartja magát, hajlandó készpénzt is elfogadni, azonban a Bitcoin megtartása a prioritása továbbra is. “A brókereket és a különböző kötelezettségeket kifizetném készpénzzel, de a Bitcoint megtartom” mondta Niederhoffer.

A villa, amit a 19. században fejeztek be, a Hudson folyóra és a közeli parkra biztosít gyönyörű kilátást.

Közvetítők nélkül

Az ingatlanpiacon az utóbbi időben amúgy is egyre elterjedtebbé vált a bitcoin és más kriptovaluták használata. A legnagyobb előnyük ugyanis az, hogy kiküszöbölik a közvetítőket, és ezáltal csökkentik a költségeket; ezt a Shark Tank valóságshow sztárja, Barnara Corcoran is alátámasztotta, aki a több millió dollárt érő vagyonát főként ingatlanokból építette fel.

“Nagyon optimista vagyok, hiszen hosszú távon tökéletes megoldást jelenthetnek az ingatlaneladásokhoz” fejtette ki a véleményét Corcoran három hónappal ezelőtt egy interjúban.

Manhattanben pedig nem csak Niederhoffer árulja ingatlanát bitcoinért. Hat hónappal ezelőtt egy másik befektetési alap menedzsere, Claudio Guazzon de Zanett kezdett el árusítani egy sorházat 30 millió dollárért: ha valaki viszont bitcoinnal akarna fizetni, akkor 45 millió dollár értékű kriptovalutát is elfogad.

Zanett szerint a felár az esetleges értékcsökkenés esetére szükséges. A Bitcoin mellett egyébként Zanett Ripple-t és Ethereumot fogad még el.

Blokklánc-sziget

A kriptovaluta-kereskedés azonban nincs az USA határai közé szorítva. A múlt hónap elején, Máltában került eladásra egy luxus ház 3 millió dolláros áron; a tulajdonos pedig csak bitcoint volt hajlandó elfogadni. A több mint 400 éves ingatlant a CyptoHomes.io oldalon hirdették meg: a cég fő fókuszában a kriptovalutákért vásárolt ingatlanok állnak.

A cég alapítója, Dennis Avorin szerint a startup fő célja, hogy bemutassák, a kriptovaluták nem csak spekuláns célokra alkalmasak, hanem biztos vagyoneszközként is funkcionálnak.

“Egyszerűen annyit szeretnénk, hogy a kriptovalutákat biztos befektetésként lássák az emberek, és erre Málta tökéletes hely, hiszen az elmúlt években elképesztően erős ingatlanpiaci mozgást produkált.”