Már 1999-ben aktív lehetett Satoshi Nakamoto Bitcoin feltaláló

A Blockstream ügyvezető és kriptográfus Adam Back tweetje szerint egy 1999-ben íródott 200 szavas bejegyzés hasonlít Satoshi Nakamoto későbbi (2008 – 2011 között írt) írásainak stílusára.

A szöveg a cypherpunk levelezési listán lett publikálva, ami egy levelezőcsoport a 80-as években útjára indult kriptográfiát, névtelenséget és a személyes adatok maximális védelmét hirdető csoport tagjainak.

Adam Back, akinek Hashcash találmánya a Bitcoin fehér könyvében is szerepel referenciaként, a csoport egyik legrégibb tagja.

Back tweetsorozatában annyit ír, hogy sikerült fellelnie egy korai cypherpunk bejegyzést egy mindmáig ismeretlen szerzőtől, aki több Bitcoin ötletet is felvetett már 1999-ben. Az egyik az elosztott struktúrájú digitális pénzek biztonságának garantálására irányult.

Egy megoldás, ha a dupla-költés adatbázist nyilvánossá tesszük. Amikor valaki érmében részesül, az értékét közli [a hálózattal]. Az [adatbázis] párhuzamosan fut nagy számú szerveren, szóval így nem lehet leállítani.

Satoshi Nakamoto írásmódja közismerten aprólékos és kifinomult volt, ám a szövegben egy helyütt “over night” szót ír tévesen “overnight” (máról holnapra) helyett. Back szerint a hiba figyelemreméltó (már ha Nakamoto a szerző), de inkább elírásról van szó, mint helyesírási hibáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük