Már Boszniában is szabályoznák a kriptovalutákat, kriptocégeket csábítanának az országba

A bosnyák „Unió egy Jobb Jövőért” parlamenti párt a napokban egy, a kriptovaluták szabályozására létrehozni kívánt keretrendszerről szóló törvényjavaslatot tervez a képviselők elé terjeszteni. Elmondásuk szerint a törvényjavaslatot hosszú és szakszerű kutatómunka előzte meg, a szabályozási rendszer pedig az ország digitális gazdaságát lesz hivatott ösztönözni.

A javaslat kidolgozásában egy helyi pénzügyi szakértő, Vedad Meanovi is részt vett, aki a Forbes „30 legerősebb ember 30 év alatt” című listájára is rákerült. Meanovi úgy fogalmazott, hogy az ő feladata az volt, hogy olyan keretrendszert dolgozzon ki, ami ideális környezetet teremt a kriptovaluták és egyéb digitális javakkal kapcsolatos tevékenységek számára, illetve minél több céget és vállalkozót vonz a balkáni országba. Elmondása szerint „ezután az Unió egy Jobb Jövőért feladata lesz, hogy meggyőzze a képviselőket a törvényjavaslat előnyeiről, és sikerrel átvigye azt a parlamenti szavazáson”.

Boszniában jelenleg semmilyen létező törvényben nem esik említés kriptovalutákról, így még az sem egyértelmű, hogy azok egyáltalán legálisnak számítanak-e az országban. A kripto jövedelem utáni adózás  – sok más országhoz hasonlóan – itt is valamilyen absztrakt „egyéb jövedelem” vagy hasonló címszavú kategóriába való önkényes besorolás alapján történik.

Bár a bosnyák nemzeti bank egy nemrégiben kiadott közleményében kihangsúlyozta, hogy az országban az egyetlen hivatalos fizetőeszköz a bosnyák márka és legális keretek között nincs lehetőség kriptovalutát márkára váltani, ugyanebben a közleményben azt is közölték, hogy ettől függetlenül a kriptovaluta bányászatot, a kriptovaluta birtoklást, és a kriptovalutákkal való internetes kereskedelmet nem tervezik hivatalból korlátozni.

Nem Bosznia-Hercegovina az egyetlen balkáni ország, ami próbál nyitni a kriptovaluták világa és az általuk kínált gazdasági lehetőségek felé. Albániában és Horvátországban is léteznek már hasonló, kriptovalutákkal kapcsolatos törvények.

Idén korábban Montenegróban pedig egy virtuális árverés során megtörtént feltehetően egész Európa első olyan bitcoin tranzakciója, amely során tehénre cseréltek digitális valutát.  A kérdéses jószágot „bitcoinkának nevezték el”, és egy hagyományos háztáji gazdaságban fogták munkára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük