Tehenet vegyenek, tehenet! Bitcoinért.

Bizonyára a legtöbb kriptovaluta iránt érdeklődő hallotta már a híres félmillió dolláros pizza történetét. Több mint tíz évvel ezelőtt 2010 májusában Hanyecz László nevéhez kötődött az első bitcoin alapú kereskedelmi tranzakciót, amelynek során egy 45 dolláros pizzáért akkori árfolyamon 10 ezer bitcoint fizetett, ami ma több mint félmilliárd dollárt érne.

Sajnos arról pontos információnk nincs, hogy a címben szereplő tranzakció világviszonylatban mennyire számított úttörőnek. Habár erősen gyanítjuk, hogy Montenegróban, és feltételezhetően az egész Balkánon, de megkockáztatjuk, az egész földkerekségen először kelt egy tehén bitcoinért. Az adásvétel a „seljak.me” nevű (magyar jelentése: falusias, parasztos) portálon keresztül történt, a tehén értéke pedig megütötte a 0,03 bitcoint, ami ~516,000 forintnak felel meg.

A tehén újdonsült tulajdonosa Andela Bojic, aki nem mellesleg egyben a portál munkatársa is, „Bitcoinkának” nevezte el a jószágot. Abban mind az eladó mind a szerencsés vásárló egyetértett, hogy a deal egy újabb demonstrációja a mezőgazdaság és a modern technológia találkozásának a pöttöm balkáni országban. Andela egyébként nem saját maga, hanem szülei számára vásárolta az állatot, akik hagyományos háztáji gazdaságot működtetnek.

Kétségtelen, hogy ez a történet először viccesnek hat, azonban ez is azon számos hír egyike, amelyek egy nagyon fontos folyamat irányába mutatnak. A különböző kriptovalutákat gyakran érte az a kritika, hogy nehézkes őket valódi fizikai javakra váltani, ami példának okáért a bitcoinnal szemben mindig is a keményvonalas szkeptikusok egyik legfőbb ellenérve volt. Az utóbbi években azonban exponenciálisan nő azoknak az eladóknak a száma, akik probléma nélkül elfogadnak bitcoint vagy akár más kriptovalutákat is fizetőeszközként különböző termékekért cserébe. Így az, hogy manapság már tehenet is lehet bitcoinért venni és nem szükséges a bitcoint először egy harmadik félen keresztül valamilyen hagyományos pénznemért cserébe értékesíteni, a kriptovaluták egyre növekvő térnyerését testesíti meg.

Magyarországon hasonlóra még nem volt példa, de korábban beszámoltunk egy balatoni nyaraló tulajdonosáról, aki bitcoint kért a házáért, de a napokban írtunk egy lelkes budapesti virágárusról is, aki már bitcoint is elfogad virágrendeléskor.

(Forrás: Balk.hu, borítókép: Unsplash)

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük