Máris bajba került a pár az óceán közepén úszó, bitcoinból épített otthonában

A bitcoinból meggazdagodott pár a thaiföldi Phuket partjaitól néhány kilométerre épített lebegő otthona a thai hatóságok szerint törvénysértő építmény. Ennek azonnali elbontását kérik, ráadásul további büntetések is várhatók. A haditengerészet már látogatást tett náluk.

Éppen csak pár hete írtunk a bitcoinba hamar beszálló, majd gyorsan meggazdagodó párról, akik úgy döntöttek, hátrahagyják a nemzetállamokat és a törvénykezéseket, hogy minden kormányzattól távol, a nemzetközi vizeken élhessék le életüket. Szép történetnek indult: 150 ezer dollárból meg is építették a 6 nm2-es lakhelyüket, majd a bitcoin 10. születésnapja után egy kicsivel már el is indultak Thaiföldről, hogy a nemzetközi vizeket elérve, libertariánus álmaiknak szentelhessék életüket.

Aztán elkezdődtek a bajok…

Thaiföld szuverenitását veszélyezteti a bitcoinból épített otthon

A thai kormányzatnak ugyanis nagyon nem tetszik, amit Chad Elwartowski és Nadia Summergirl csinálnak. Szerintük a thai Büntető Törvénykönyv 119-es szekcióját sértik azzal, hogy az ország partjainak közelében építették fel a „törvényen kívüli” otthonukat. Hogy a helyzet még súlyosabb legyen, a 119-es szekció megsértése esetén életfogytiglani börtönbüntetés vagy halálbüntetés is kiróható az elkövetőre.

De miről is szól itt a törvénykezés? Mit is követtek el pontosan azáltal, hogy saját államot akartak alapítani a nemzetközi vizeken? A 119-es szekció értelmében a baj az, hogy ezzel a cselekedetükkel Thaiföld szuverenitását és függetlenségét veszélyeztetik.

Már is bajba került a pár, akik az óceán közepén élnek bitcoinból épített lebegő otthonukban

Az igazi konfliktus igazából abból ered, hogy a nemzetközi vizek fogalma meglehetősen összetett korlátozásokkal rendelkezik. Elwartowski és Summergirl értelmezésében a nemzetközi vizek az országok partjától 12 tengeri mérföldre kezdődnek. A thai kormányzás és az ENSZ erre vonatkozó tengeri szabályozása azonban kicsit más. 12 tengeri mérföldtől ugyanis már tényleg nem az ország teljes fennhatósága alá tartoznak ezek a vizek, azonban 200 tengeri mérföldig még az ún. „Exkluzív Gazdasági Zóna” szabályozásai vannak érvényben.

Erre a helyi TV csatorna, a The Nation is felhívta a figyelmet. Ez az exkluzív gazdasági zóna az ENSZ törvények szerint rendelkezik egy extra jogkörrel. Név szerint, hogy fennhatósága alá tartozik a „felállítása és használata a mesterséges szigeteknek és egyéb infrastruktúráknak.”

A thai haditengerészet szombaton erre a törvényre hivatkozva behatolt a pár óceáni, bitcoinból épített otthonába. Először rádión szerették volna velük felvenni a kapcsolatot, azonban ez sikertelennek bizonyult. De a látogatás sem hozott semmit: a párt ugyanis nem találták otthonukban.

A thai hatóságok az építmény azonnali elbontását kérik. Szerintük ugyanis az építmény akadályozza a hajózási útvonalak biztonságos használatát. És nem is akármilyen hajókét: a Phuketbe érkező olajszállítmányokról van itt szó. Az olaj pedig jól tudjuk, minden országnak prioritása.

Egy biztos: a meseszerűen indult bitcoinos óceáni otthon happy endje egyre távolibbnak tűnik.