Már karácsonyra megérkezhet a COVID elleni vakcina

Az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegségekkel küzdők akár már idén megkaphatják az oxfordi COVID-19 elleni védőoltást, állította az AstraZeneca teszteket vezető professzor a DailyMail-nek.

Adrian Hill szerint az egészségügyi hatóságok már akkor jóváhagyhatják a vakcina használatát, mikor még az utolsó vizsgálatok javában zajlanak. Az oltást először a veszélyeztetett kategóriába sorolható személyek kaphatják meg (orvosok, ápolók, katonák, idősek, betegek), majd 2021 elejétől a lakosság többi része.
Hill professzor, az Oxfordi Egyetem Jenner Intézetének alapítója és igazgatója elismerte, hogy nem állt túl sok idő számukra a vakcina kifejlesztésére és karácsonyig már nincs két hónap sem, de úgy gondolja, hogy még az ünnepek előtt elkezdhetik a lakosság beoltását.

Már 10 üzemben indult meg a gyártás

Az AstraZeneca brit gyógyszergyár konzorciuma már 10 gyárban megkezdte a vakcina gyártását, hogy időben akár több milliárdos készlet is készen álljon a kiosztásra. A professzor azt nyilatkozta, hogy szerinte késő tavaszra a pandémia le is cseng, hiszen az oltásnak köszönhetően sokan szereznek majd immunitást, így a vírus eltűnik. A cég által végzett két fázisú klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a vakcina használata biztonságos, és megfelelő immunválaszt vált ki.

A harmadik fázisú tesztek már megkezdődtek. A Jenner Intézet kísérleteket folytat Nagy-Britanniában kilenc helyszínen 10 000 önkéntes bevonásával, emellett Brazíliában és Dél-Afrikában, partnerein keresztül pedig Indiában és az Egyesült Államokban is. A kísérleti folyamat következő kritikus szakasza az lesz, mikor a vizsgálati eredményeket összesítik, ahol megnézik a valós oltást kapott, illetve a placebo csoport adatait.

A kutatók azt tervezik, hogy az ideiglenes eredmények alapján úgynevezett sürgősségi jóváhagyást kérnek az országok hatóságaitól, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozó embereket még a végső engedély kiadása előtt beolthassák. “Még több adatot várnak a biztonsággal és a hatékonysággal kapcsolatosan, mielőtt engedélyt adnának mindenki beoltására. Prioritást élvezhetnek majd a kockázatos csoportba tartozó személyek, a fiatalokkal és egészségesekkel szemben. Azt hiszem, hogy a legtöbb ország ezt fogja tenni. Tehát, amit ebben az évben kérünk, az egy sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedély.”

Lehetnek országok, melyeket nem győznek majd meg az intézet által végzett kísérletek

A professzor beismerte, hogy mindössze 20 Covidos eseten alapuló adat áll a rendelkezésükre az oltás hatékonyságának bizonyítására vonatkozóan, ami nem biztos, hogy elégséges ahhoz, hogy az Egyesült Királyságon kívül más országban is engedélyezzék a vakcina használatát. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala például ragaszkodik a 150 fertőzött résztvevőhöz, mielőtt elfogadja a vizsgálati eredményeket. Ezenkívül az amerikai kísérleteket még újra kell indítani, mivel egy hónapja felfüggesztették azt, miután egy betegnek a vakcinával nem összefüggő okokból neurológiai problémái alakultak ki. Ennek eredményeként Nagy-Britanniában is leálltak a kísérletek, amiket most újraindítanak.

A professzor azt mondta, hogy a gyógyszerek és vakcinák kísérleti fázisa azért tart sokszor évekig, mert a kutatók gyakran hosszú hónapokat töltenek jelentések írásával és a kísérleti programokhoz szükséges anyagi források keresésével. Ebben az esetben viszont a pénz nem is jött szóba.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük