Már meg is jelentek a koronavírusos kripto csalások

Az angol pénzpiaci felügyelet közleményben jelezte, hogy már megjelentek a koronavírus kapcsán a kriptopénzes csalások.

Szomorú, hogy még a világjárvány idején is van aki mások szenvedésén akar meggazdagodni.

Az FCA, az Egyesült Királyság pénzpiaci felügyelete szerdán kiadott közleményében hívja fel a lakosság figyelmét rá, hogy elkezdtek terjedni a koronavírus körüli kriptopénzes csalások. Ezek a csalások sokféle formában előfordulhatnak, álcázhatják őket biztosításként, nyugdíj védelmi megtakarításként vagy magas hozamú befektetésként, melyekkel a csalók szerint a jelenlegi pénzpiaci összeomlást ellensúlyozhatjuk.

A felügyelet ismét felhívja a lakosság figyelmét rá, hogy ha egy befektetés túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, feltehetően nem is az. Kiemelték, hogy

“ha valaki extra magas hozamú befektetésbe vagy kriptopénzbe fektet, akkor fel kell készülnie rá, hogy akár az egész befektetett pénzét elveszíti.”

A fenti befektetés jellegű csalásokon túl megjelentek az ál-adomány kérések is. A csalók ebben az esetben a WHO és a különböző egészségügyi szervezetek nevében szednének adományokat, az utalásokat egy-egy közösségi média felületén megosztott bitcoin vagy monero címre várják. Azonban az összegyűjtött adományok természetesen sosem érik el a megfelelő szervezeteket, hanem a csalók zsebét gazdagítják.

A londoni nyomozó iroda szerint azonban szerencsére eddig nem sok áldozatot sikerült átverniük a csalóknak. A bejelentések és nyomozások eddig 21 koronavírus csalást derítettek fel február óta, ami kifejezetten kriptopénzhez kötődik, de még egyikkel sem sikerült pénzt kicsalni az áldozatoktól. Nem úgy, mint a nem kriptopénzes koronavírusos csalások esetében ahol már most majdnem egy millió fonttal károsították meg az áldozatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.