1.5 milliárd forintot fizetett kriptóban a meghackelt üzemanyagvezeték-hálózat

A Colonial mintegy 5 millió dollár (kb másfél milliárd forint) értékű váltságdíjat fizetett kriptovalutában a DarkSide nevű hackercsoportnak néhány órával a kibertámadás után, derül ki a Bloomberg jelentéséből. Az amerikai cég mindezidáig váltig állította, hogy nem tervez fejpénzt fizetni, most azonban úgy tűnik, valamilyen oknál fogva mégis a hackerek jártak sikerrel.

Az elmúlt héten nagy port kavart a kibertámadás, mely teljesen megbénította az USA legfontosabb üzemanyagvezeték-hálózatát. A cégnek le kellett kapcsolnia informatikai rendszerét és hálózatát, mely miatt az üzemanyagszállítás teljesen megállt. Joe Biden amerikai elnök akkor úgy vélte, a számítógépes bűnözők oroszországi székhellyel rendelkeznek, az elmúlt napokban azonban kiderült, hogy a kelet-európai székhelyű DarkSide hackercsoport áll a támadás mögött. A csoport elmondta, hogy mindössze pénzt akartak szerezni és nem állnak külföldi kormányzat befolyása alatt.

Nagy a veszteség

A Colonial már részben összeszedte magát, és a héten újraindították hálózatukat, a támadás azonban kétségkívül jelentős fennakadást okozott. A legfrissebb hírek szerint a hackerek, miután megkapták a váltságdíjat, egy ransomware visszafejtő eszközzel próbálták helyreállítani a Colonial számítógépes rendszerét, a vállalat egyik belső embere azonban elmondta, hogy „az eszköz olyan lassú volt, hogy a Colonial továbbra is saját biztonsági mentéseivel próbálta kijavítani a problémát”.

Ugyan feltételezések szerint Bitcoinban utalták át a jókora összeget, egyelőre azonban még nincs bővebb információ arról, mely kriptovalutát használták a váltságdíj kifizetésére.

Mindenesetre az FBI már többször is figyelmeztette a vállalatokat és az állami szerveket, hogy ne fizessenek váltságdíjat egy támadás után, hiszen nincs garancia arra, hogy a hackerek feloldják a fájlokat. Lényegében az ilyesfajta lépések csak tovább fogják ösztönözni a támadókat, így aztán most felmerülhet a kérdés, mely atomerőmű lesz a következő célpont.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük