A Mastercard vezérigazgatója kiteregette a lapjait, CBDC, stabilcoinok és bitcoin a porondon

Bár továbbra is maradtak és mindig is maradni fognak szkeptikusok a kriptovalutákkal kapcsolatban, az utóbbi hónapokban számos negatív véleményt nyilvánító személy és szervezet kezdett megbékülni a kriptopénzek gondolatával.

Mint az egy nemrégiben a Fortune200 által készített interjúból kiderült; Ajay Banga a Mastercard vezérigazgatója nem fog egyhamar csatlakozni hozzájuk. Véleménye szerint a központi bankok által kibocsátott és felügyelt digitális valuták nagyon érdekesek, a stabilcoinok kevésbé, a bitcoin pedig „nem igazán”.

Banga már régóta a bitcoin közismert kritikusa, véleményét pedig egyből meg is indokolta. Elképzelhetetlennek tartja, hogy a bitcoinhoz hasonlóan volatilis eszközök széleskörben alkalmazottak legyenek. „El tudja bárki is képzelni, hogy bármilyen ügylethez köze lesz egy olyan valutának, ami ma kettő, holnap pedig lehet, hogy 21 üveg kólát ér?”.

Szavaival egyrészt kétségtelenül durván túloz, hiszen bár valóban volt példa a bitcoin árfolyamában tízszeres értéknövekedésre és akár 50 százalékos értékvesztésre is viszonylag rövid idő alatt, ez soha nem történt gyorsabban, mint 6-9-12 hónap, tehát semmiképpen sem napokban mérhető. Másrészt teljesen jogos kritikát fogalmaz meg, hiszen a bitcoin árfolyamának kiszámíthatatlanságát a többség továbbra is az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb tényezőnek tartja, ami elijeszti vagy elidegeníti, mind a magánszemélyeket, mind az intézményi szereplőket az elfogadásától.

Banga mindazonáltal kitart véleménye mellett és minden ellenőrizetlen kriptovalutát egyenesen gagyinak tart. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Mastercard megszakította együttműködését a Facebook saját kriptopénze, a Libra, új nevén Diem fejlesztésével kapcsolatban, miután amerikai szabályozói és kormányzati körökből egyaránt több komoly támadás érte a kezdeményezést.

Véleménye szerint a CBDC-k (központi bankok által kibocsátott digitális valuták), jóval reálisabb és hatékonyabb eszközök. Újabb és újabb társadalmi csoportokat lehet segítségükkel bevonni az innovatív pénzügyi lehetőségek világába. A Mastercard nemrég saját virtuális platformot indított CDBC-k tesztelésére, ami számos bankkal hivatott megismertetni a technológiában rejlő lehetőségeket.

Mastercard vs. Visa

Banga véleménye a stabilcoinokkal kapcsolatban szintén megegyezik a már eddig is ismerttel; „Nem célunk minden digitális eszközhöz támogatást nyújtani a platformunkon.  Bár a stabilcoinok már átláthatóbbak, szabályozottabbak és ellenőrizhetőbbek, továbbra is digitális eszközök százai nem felelnek meg a szabályozottsággal kapcsolatos követelményrendszerüknek, így amíg ez nem változik, ezek nem lesznek elérhetőek semmilyen általunk nyújtott platformon.”

Banga szavai érdekes kérdéseket vetnek fel, hiszen a Visa vezérigazgatója Al Kelly véleménye mindennek a szöges ellentéte, mi több a Visa már jelenleg is azon dolgozik, hogy a Visa kártyákon keresztül közvetlenül bitcoin tranzakciókat lehessen lebonyolítani. Emellett igyekeznek nyitottnak maradni minél több kriptovaluta támogatására is. Amelyik óriáscégnek igaza lesz a kettő közül az könnyen nagy piaci részesedést nyerhet magának a másik kárára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.