A Mastercard CEO-ja szerint a Bitcoin nem lesz a bankok versenytársa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ajay Banga, a Mastercard vezérigazgatója a Fortune Global Forum keddi konferenciáján azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin volatilitása miatt nem működhet valós devizaként azok számára, akik nem férnek hozzá a banki szolgáltatásokhoz. Arra is hivatkozott, hogy aggodalomra ad okot, hogy nem tudjuk, ki áll a kriptopénz mögött.

„Nem vagyok híve a volatilitásnak vagy az átláthatóság hiányának arra vonatkozóan, hogy ki az a személy, aki kapcsolatban áll a valutával. Ezért hiszünk a digitális jegybankpénzekben.”

Banga azt is elárulta, hogy a Mastercard sok szabadalommal rendelkezik a CBDC-kkel (digitális jegybankpénzekkel) kapcsolatban, ami segíthet megmagyarázni, miért hajlik abba az irányba.

Arra a kérdésre, hogy a Bitcoin (BTC) lehetséges megoldás-e a pénzügyi környezet szélesítésére, Banga azt válaszolta, hogy a kriptovaluta nem felel meg ezeknek a követelményeknek. A kóláspalackok egy furcsa példájával szemléltette az áringadozás hatását:

“El tudsz képzelni valakit, aki úgy kereskedik, hogy az egységnyi valutája ma két Coca-Colás palacknak, holnap pedig huszonegynek felel meg? Ez nem igazán jó módszer a bizalom elnyerésére. Ez inkább elijeszti őket az efféle pénzügyi rendszertől.”

mastercard

Inkább a CBDC-ket pártolja a Mastercard

Úgy véli, hogy ha a fiat pénznemek digitalizálódnának, akkor „segítenék a határokon átnyúló kereskedési folyamatokat”, ugyanakkor hozzátette, hogy „az egyének pénzügyi érettsége egészen más dolog”.

Banga évek óta határozott álláspontot képvisel a kriptopénzek homályosságáról. 2017-ben minden nem kormányzati hátterű kriptovalutát szemétnek nevezett, sőt 2018-ban még a „kígyókkal” is összehasonlította őket, mondván, hogy nem érdemlik meg, hogy tőzsdén kereskedjenek velük.

A Mastercard azonban nyilvánosan kijelentette, hogy nyitott az állam által kibocsátott digitális pénznemekre.

2019-ben még úgy tűnt, hogy a Mastercard nyitottabb álláspontot képvisel a kriptovaluták iránt is, mivel a Facebook Libra projektjének egyik alapító tagja volt. Ám tavaly októberben a fizetési szolgáltató otthagyta a projektet a Visa-val, a Stripe-pal és a Paypal-lal együtt. Többek között az átláthatóság hiányára hivatkoztak, mint távozásuk legfőbb oka.

A vezérigazgató megerősítette, hogy a Mastercard „jelentős összeget fektetett be” a CBDC-kbe, hozzátéve:

“Ma a digitális jegybankpénzek területén az egyik legnagyobb szabadalomtulajdonos vagyunk.”

A Mastercard által ez év szeptemberében kiadott CBDC homokozó lehetővé teszi a központi bankok és a kereskedelmi bankok számára, hogy közösen tapasztalják ki a CBDC működését olyan felhasználási esetekben, mint a „határokon átnyúló tranzakciók”. Az eszköz különféle típusú tranzakciós környezeteket szimulál, hogy a központi bankok értékelhessék a CBDC felhasználási eseteit. Az azonban még mindig nem világos, melyik bankok kezdték el használni az eszközt.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet
Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.