A bitcoin és altcoin árfolyamok korrelálnak a hálózati paraméterekkel

A tranzakciók száma, az aktív címek és az árfolyam változása néhány coin esetében kapcsolatot mutat, amely magyarázza a megemelkedett aktivitást a ralik idején is. A Longhash által kiadott jelentés most azt sugallja, hogy néhány coin esetében megállapítható a coin tulajdonosok szándéka a blokkláncon való aktivitás alapján.

A korreláció nagyon jól látható hosszabb historikus időtávon és az elmúlt két év adatai alapján is, amikor a specifikus árfolyammozgások leképeződtek a tranzakciók darabszámában. A bitcoin mutatja a legerősebb kapcsolatot a láncon végbement tranzakciók és az árfolyammozgások között. A kapcsolat felfedezhető hosszútávon is, de a mostani rali is egyértelműen mutatja.

“A tranzakciók száma és az aktív címek száma is elég pozitív korrelációt mutat az árfolyammal. Ennek természetesen van értelme, hiszen minél több ember tranzaktál a bitcoinnal, logikusan annál magasabbra kellene emelkedni az árfolyamnak.” magyarázza a Longhash.

A január 1-jei napi tranzakciószám 250.000 darabra esett vissza. Ahogy az árfolyam egy magasabb tartományba emelkedett, úgy a láncon végbement tranzakciók száma is közelíti a napi 350.000 darabszámot.

korreláció

Hasonló kapcsolat bontakozik ki a litecoin esetében is, amit szintén nagyon sok tőzsde listáz. Mindkét coint lehet mozgatni a piacok között arbitrázs szempontjából. Emellett a megemelkedett aktivitásnak a profit realizáláshoz is köze lehet. Az ether esetében is magasabb tranzakciószámot látunk, azonban gyengébb a korreláció a piaci árfolyammal.

A token tranzakciók ritkán mutatják az árfolyamtrendeket

A klasszikus coinokon túl, a tokenek teljesen eltérő képet mutatnak. A TRON (TRX) hálózaton szinte nincs semmilyen korreláció az árfolyammozgás és a tranzakciók darabszáma között. A TRX tokeneket mozgatni lehet díjak nélkül, ami magas tranzakció darabszámhoz vezet, és ez nem mindig esetben van kapcsolva tőzsdei tevékenységhez.

Tranzakció darabszám és ár (pirossal), valamint aktív cím és ár (kékkel) közötti korreláció kriptovalutánként. Minél magasabb a szám, annál erősebb a paraméterek közötti kapcsolat | Forrás: Longhash

A binance coin (BNB) esetében pont fordított korreláció van a tokenek mozgása és az árfolyam között. Ennek a fő oka, hogy a BNB-t a többi natív tőzsdei tokenhez hasonlóan, legfőképpen a Binance ökoszisztémán belül használják kereskedésre és befektetési tevékenységre. Ez miatt a BNB-t nem mindig tárolják privát tárcákban, és sokszor magán a tőzsdén maradnak a coinok.

A Longhash azonban figyelmeztet, hogy nem lehet mindig hagyatkozni a tranzakció darabszámra az árfolyammozgás megállapításához. Emellett nem minden BTC árváltozást okoz a coinok fizikai mozgása, ugyanis a határidős ügyletek piacán nem szükséges a Bitcoin mint biztosíték vagy a valós fizikai teljesítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük