Még a hardvertárca sem nyújt maximális biztonságot?

A bitcoin egyik legtermékenyebb fejlesztője úgy véli, hogy még mindig nem létezik megbízható tárolási megoldás a bitcoin számára.

Mint arról korábban írtunk, Luke Dashjr, a Bitcoin Core fejlesztőjétől a múlt hónapban több mint 4 millió dollár értékű bitcoint loptak el. A programozó azt állította, hogy az érméinek tárolási gyakorlata jóval meghaladja a “szokásos gyakorlatot”, mégis sikeresen kirabolták.

December 31-én Dashjr több mint 200 BTC-t vesztett el egy hacker miatt, aki a fejlesztő szerint kompromittálta a PGP (pretty good privacy) kulcsát. A PGP-kulcs egy titkosító program, amely titkosítási adatvédelmet és hitelesítést biztosít az érzékeny fájlok – például a bitcoin privátkulcsok – számára.

Mint azt már sok bitcoingazda is tudja, a személyes kulcsokat ún. “hideg tárolóban” – az internetről teljesen leválasztva – érdemes tartani, hiszen ez a bitcointartás eddigi legbiztonságosabb módja.

Dashjr ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

“A szokásos gyakorlatok nyilvánvalóan nem biztonságosak”mondta. “Az én biztonságom messze meghaladta a szabványos gyakorlatokat, és mégis megtámadtak”.

A fejlesztő azt állítja, hogy a címek, amelyekről ellopták a bitcoinját, valójában cold storage, azaz hidegtárolt címek voltak, így abban sem biztos, hogy a jól ismert hardveres tárcák használata megvédte volna-e a tolvajoktól.

Dashjr még mindig nem tudja, hogyan lopták el a pénzét.

Adam Back – a bitcoin egyik legkorábbi támogatója, aki együttműködött Satoshi Nakamotóval, sőt sokan úgy vélik, ő Nakamoto – azt nyilatkozta, hogy Dashjr-t az otthoni hálózatán keresztül vették célba, és a gépeit kompromittálták.

Mások keményebb kritikát fogalmaztak meg Dashjr-rel szemben: például Holdonaut azzal vádolta, hogy félretájékoztatta az embereket a bitcoin tárolásáról.

“Nekem csak azzal van nagy bajom, hogy azt állítja, nem lehet biztonságosan tárolni a bitcoint” -írta a Twitteren. “A papírra/fémre írt seed phrase-t nem zavarja a kompromittált otthoni hálózat”.