Még ki sem bocsátották, de 30%-a már elkelt a Bitcoin kötvénynek

Még november végén írhattunk többször arról, hogy Salvadorban bejelentették új, Bitcoinhoz kötött kötvények kibocsátását. Maga az elnök, Nayib Bukele jelentette be azokat a terveket, miszerint egy 10 éves lejáratú, 1 milliárd dolláros „Bitcoin kötvényt” kíván kibocsátani az ország a Liquid Network-ön keresztül. A bevételekből a Bitcoin City felépítését fogják finanszírozni illetve további BTC vásárlásra is költenek majd.

Hatalmas az érdeklődés a bitcoin kötvény iránt

A kötvény kibocsátása még nem történt meg, de a kötvény kibocsátásában segédkező cég szerint már most 30%-át lekötötték a teljes összegnek. A Blockstream bejelentése szerint az 1 milliárd dollárnyi, alapvetően elég kockázatosnak tartott BTC kötvényből (hivatalos nevén EBB1) már 300 millió dollárra van vevő előzetesen. Természetesen ezt azért érdemes a helyén kezelni, hiszen ezek csak szóbeli elköteleződések. Ettől függetlenül a Blockstream szerint számtalan egyéb előnye is lehet, ha valaki már most feliratkozik. Ahogy az már eléggé közismert, a kötvények a Liquid Networkön, tokenek formájában kerülnek majd kibocsátásra. A kibocsátó a tervek szerint a Bitfinex Securities lesz, amelynek Salvador már elvileg engedélyt is adott a kibocsátásra.

Twitter

A Bitcoin kötvény segítségével speciális osztalék kerül majd kifizetésre a birtokosoknak azon tőke után, amelyet befektettek és amelyből BTC-t vásárol majd a kibocsátást intéző cég. A Blockstream Asset Management Platform kerül majd használatra a kibocsátásra és az osztalékok fizetésére is. A projektben résztvevők szerint ez a projekt a pénzügyi piacok reformjának első nagy lépése lesz. Arra számítanak sokan, hogy ezután tényleg nagy mennyiségben indul meg hasonló kötvénykibocsátás. Hiszen az új technológiának köszönhetően a tőke mindenféle fennakadások nélkül áramolhat szerte a világon, az osztalékok kifizetése azonnal megtörténhet. Plusz a befektetők személyazonossága anonim maradhat és éjjel-nappal mehet a kötvények kereskedése, mindenféle közvetítők nélkül. De még nem tudni sok részletet, vagy például az sem ismert, hogyan lehet majd befektetni a Bitcoin kötvénybe.