Egy bitcoinhívő és egy kriptoszkeptikus szócsatája tartotta lázban a Twittert

Salvador stratégiája az lett, hogy a közpénzt a bitcoin árfolyameséskor vásárlásra fordítja. Peter Schiff kriptoszkeptikusnak ez azonban nem jön be.

Mint arról szombaton beszámoltunk Salvador 150 bitcoint vásárolt a hétvégén, miután a vezető kriptovaluta 20%-os árfolyamesést szenvedett el és 43 000 dollár alá zuhant. Az esés során Salvador elnöke, Nayib Bukele visszatért a már tőle megszokott “buy the dip” stratégiájához, azaz a medvepiacon újabb 150 bitcoint tett az államkasszába, amit természetesen a Twitteren is megosztott.

Salvador 48 000 dollár körüli átlagáron vásárolt bitcoint, és mint az elnök kifejtette, csak néhány perccel maradt le arról, hogy minimum áron jusson hozzá a kriptovalutához.

Bukele november végén, a Black Friday alkalmával is 100 BTC-t vett 53 000 dollár körüli áron. Egy hónappal korábban, amikor a bitcoin 60 000 dollár alá esett, 420 BTC-t vásárolt.

Sokan igazi úttörőként tekintenek a salvadori elnökre, másoknak azonban nem jön be a fiatal államférfi bitcoin iránti rajongása. Bukele mostani tweetjeire Peter Schiff közgazdász és bitcoin szkepitkus is reagált, keményen bírálva az elnököt.

“Még rengeteg mélypont jön. Mennyi adófizetői pénzt akarsz még elpazarolni?”

Bukele válasza nem sokáig váratott magára:

“Egyet sem. A legutóbbi vásárlásunkból máris zöldben vagyunk, kevesebb mint 24 óra alatt. Tudod, boomer, 44 106 uncia arany tartalékunk van. 79 millió dollár értékben, 0,37%-kal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Ha egy évvel ezelőtt eladtuk volna, és bitcoint vettünk volna, akkor most 204 millió dollárt érne.”

Peter Schiff természetesen nem tudta szó nélkül hagyni Bukele bejegyzését:

“Egyelőre zöldben van. Lássuk, meddig tart ez. Ráadásul még mindig mínuszban vagy a bitcoinnal, amit a múlt heti eséskor vettél. Hatalmas fogadást kötöttél mások pénzével. Ez nem valószínű, hogy jól fog végződni sem számodra, sem mások számára!”.

Peter Schiffnek végülis igaza van: ha megnézzük a legutóbbi bitcoin-vásárlásokat, a befektetés jelenleg mínuszos. Így könnyen kijelenthető, hogy egyelőre veszteséges a befektetés.

Salvador politikája azonban továbbra is a bitcoin árfolyamának emelkedésére fogad, ami indokolja az állami tartalékok ilyen jellegű növelését. Az is igaz, amit Bukele mond: az aranytartalékok értéke többé-kevésbé stabil maradt, ellentétben a bitcoinnal. Amelynek volatilitása még mindig nem alábecsülendő.

Később a Twitter-beszélgetésbe bekapcsolódott Peter Schiff fia, Spencer Schiff is, aki megkérdőjelezte apja álláspontját, kijelentve, hogy apja válasza a jel arra, hogy még több bitcoint kell venni. Elvégre minden alkalommal, amikor Peter Schiff katasztrofális jóslatokba bocsátkozik a bitcoin árfolyamával kapcsolatban, a Twitter-közösség emlékezteti őt arra, hogy mindig mennyire mellétrafál.

Justin Sun sem maradt ki a buliból

Ezen a drámai hétvégén nem Salvador volt az egyetlen, aki bevásárolt bitcoinból. Egy Nayib Bukele-vel folytatott tweetváltásból kiderült, hogy Justin Sun, a TRON vezérigazgatója 150 BTC-t vett.

Sun állítólag eredetileg csak 100 BTC-t vásárolt, de elfogadta a kihívást, és további 50-et vett.

Elemzők szerint Salvador BTC vásárlása is hozzájárult ahhoz, hogy a bitcoin árfolyama némiképp erősödött a hétvégén, bár a cikk írásának idején ismét 47 000 dolláron kereskednek a kriptopénzzel.