Még mindig több milliárd dolláros üzlet az Ethereum bányászat

A nagy Bitcoin bányásztársaságok mint a Hut 8 és a Hive elkezdték a bányász kapacitásaikat növelni annak érdekében, hogy tovább növeljék részesedésüket az Ethereum bányászatban.
Ez a beruházás elsőre furcsának tűnhet. Ugyanis az Ethereum rendszer 5 hónapon belül átáll a proof-of-work (POW) eljárásról a proof-of-stake (POS)-ra. A POS bányászat pedig nem igényel olyan fejlett bányászgépeket. Iparági elemzők szerint azonban a növekvő kereslet mögött az áll, hogy sokan a POW-POS migráció csúszásával kalkulálnak.

Már négy évvel ezelőtt át kellett volna állni a POS bányászatra. De még mindig a régi módon bányászunk,” mondta Mark D’Aria, a Bitpro – egy new york-i székhelyű blokklánc cég vezérigazgatója. “Ez így egy – várunk, és meglátjuk mi történik majd – szituáció, mindenki véleménye az, hogy nem történnek majd olyan gyorsan a dolgok.

Habár a múlt héten implementált London fork egy lépéssel közelebb viszi a blokkláncot az Ethereum 2.0 felé, azonban az Ethereum 6 éves története tele van nagy csúszásokkal, ami a technológiai upgradeket illeti.

Vegyük például csak a Constantinople upgrade-t, amit eredetileg 2018. júliusában kellett volna megvalósítani. Azonban a szoftverkódban talált hiba javítása miatt, ez egészen 2019. februárjáig csúszott el. Ez áttételesen további csúszásokat okozott minden ráépülő fázisban.

Az Ethereum bányászat bennragadt a ‘jégkorszakban’

Az EIP (Ethereum Improvement Proposal) 3554 vezeti majd be a blokkláncon az a nehézségi bombát, ami mesterséges bányászokat hoz létre annak érdekében, hogy növeljék a bányászati nehézséget. Ennek következtében a bányászati működés kevesebb profitot hoz majd. Ezt a periódust az iparban ‘jégkorszaknak’ nevezték el. Eredetileg ezt az EIP-t még 2015-ben mutatták be, de a megvalósítása még mindig várat magára, most 2021. december a céldátum.

Az Ether árfolyam emelkedésével azonban egyre nehezebb lesz áttérni a proof-of-stake bányászatra,” magyarázza Ethan Vera, a seattle-i központú bányászcég, a Luxor operatív igazgatója.

A technikai kihívások és biztonsági problémák mellett az Ethereum bányászközösség lehetséges ellenállása is egy olyan faktor, ami megnehezíti a hálózat migrációját a POS-ra.
Még senki sem mérte fel igazán, hogy mennyire nagy lesz az ellenállás a bányászok részéről. Naiv dolog azt gondolni, hogy a bányászok csak lekapcsolják a több milliárd dollár profitot hozó bányászgépeket. És egyik napról a másikra bezárják a boltot,” mondja D’Aria. “Nem fog ez ilyen könnyen menni.

Ethereum bányászat
Bitmain Ethereum bányászgépek

Intézményi játékosok a színtéren

Az Ethereum bányászatot eddig inkább az egyéni kisebb bányászok, mintsem a nagyvállalati bányásztársaságok uralták a Bitcoinnal szegmenssel szemben. A relatíve alacsony energiafelhasználás összehasonlítva a Bitcoin bányászattal, a kisebb zaj, kevesebb hőleadás lehetővé tette azt is, hogy ETH-t akár grafikus kártyákon otthon bárki bányásszon.

Ennek megfelelően az Ethereum bányászgépek 90%-a GPU – grafikus kártya alapú. Azonban az elmúlt időszakban a kriptoipar nagyágyúi elkezdtek pozíciókat szerezni az Ethereum bányászati szegmensben is. A fő motivációjuk a profit, ugyanis az Ethereum bányászat most jövedelmezőbb vállalkozás mint a Bitcoin bányászat.

A Hive Blockchain bányásztársaság például a legnagyobb publikus Ethereum bányásszá vált a világon azzal, hogy a kapacitását 3,83 gigahash per second (GH/s) méretre növelte. A kiadott jelentésük szerint ezzel az Ethereum hálózat teljes hashrátájank a 1.3%-át fedik le.

A Hut 8 pedig nem régen jelentette be, hogy 30 millió dollár értékben vásárolt specializált Ethereum bányászatra tervezett grafikus kártyákat az Nvidia-tól. Augusztus végéig az összes gépet működésbe állítják a kanadai létesítményükben, ezzel 1600 GH/s kapacitást adnak hozzá a hálózathoz.

Hamarabb jön a profit

Az egyre erősebb Ethereum bányászgépek nagyban lerövidítik a bányászati működés visszafizetési időszakát, és egyben nagyobb profitot generálnak.

Az Nvidia ebben az évben mutatta be a teljesen Ethereum bányászatra tervezett grafikus kártyáját, de a nagy ASIC gyártók, mint a Bitmain és Innosilicon is piacra dobják saját terméküket még az idei év végéig.
Vera becslése szerint ezeknek a legmodernebb bányászgépeknek a használatával már 4 hónap alatt vissza lehet hozni a befektetett összeget. Utána pedig zsákolhatják be a profitot. Összehasonlításképpen a régebbi grafikus kártyák esetében, mint amilyen az Nvidia 3070 modellje, akár 18 hónapnyi működés is kell, hogy visszahozza a beruházás értékét.

Az Ethereum magas ára és a bányászat relatíve alacsony működtetési költsége a két fő ok, hogy az Ethereum bányászaton több profitot lehet realizálni a tavalyi év óta mint a Bitcoin bányászaton.
Habár a London fork megvalósította azt, hogy az Ethereum hálózaton a gas díjak egy részét elégessék, ahelyett, hogy a bányászoknak fizessék azt ki. A bányászat működtetése ennek ellenére nagyobb hozamot generál, mert az ether árfolyama tovább emelkedett. A napi bányászbevétel az elmúlt hónapban 7.1%-kal nőtt.

A bányászok körében mindenki arra számít, hogy a gas díjak a következő időszakban továbbcsökkennek. Ugyanis jobbnál-jobb skálázási megoldásokat vezetnek be az Ethereum blokkláncon. Ezzel csökken a hálózaton a torlódás és a tranzakciós díjak is,” foglalta össze D’Aria.

Az Ethereum bányászatnak alacsonyabb a működtetési költsége mint a Bitcoin bányászatnak. Habár a GPU bányászgépek drágák és sokkal munkaigényesebb az üzemeltetésük, mégis a kisebb energiafelhasználás miatt a teljes költség alacsonyabb mint a Bitcoin esetében,” foglalta össze Vera. ” Még senki sem tudja megmondani, hogy az Ethereum hálózat POS migrációja mikor fejeződik be pontosan. Éppen ezért még most is rengetegen szállnak be az Ethereum bányászatba. Mert még most is nagyon sok pénzt lehet vele keresni,” zárta az összegzést Vera.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.