Még mindig túl nagy befolyással rendelkezik Kína a BTC árfolyamára

Bitcoin hathavi mélypontján kereskedik miután a Kínából eredő negatív hírek pánikeladásra és exitelésre kényszerítettek néhány piaci szereplőt. Vajon igaz, hogy Kína, mely több mint 50%-át adja a teljes bitcoin bányászati kapacitásnak, túl nagy befolyással rendelkezik az árfolyamra?

A LongHash friss jelentése szerint a BTC “figyelemreméltóan” reagál a kínai piaci fejleményekre:

“A kínai piac tovább, még 2019-ben is befolyásolja a Bitcoin piacát” – áll a jelentésben.

2013. december 5-én például a BTC több mint 20%-ot zuhant miután Kínában bejelentették, hogy a pénzügyi intézmények nem dolgozhatnak fel bitcoin tranzakciókat. Az érme ára 2014. márciusában újabb 8%-ot esett miután a központi bank utasította a helyi bankokat, hogy fagyasszák be a bitcoinhoz köthető tranzakciókat lebonyolító bankszámlákat.

2017. szeptemberben pedig jött a hírhedt ICO-tiltás, minek direkt következménye egy 20% esés volt a már amúgy is csökkenő trendben lévő bitcoinnak. 2018. januárban arról szóltak a pletykák, hogy az országban betiltják a BTC bányászatot, következménye, miután január 6-án megütötte a globális publikum fülét, egy 25%-os éles zuhanás volt. Szerencsére a tiltás nem valósult meg, sőt, azóta a bányászat lekerült a szanálásra ítélt ipari ágazatok hivatalos listájáról is.

Hasonlóképpen mikor Hszi Csin-ping az egekbe magasztalta a blockchain technológiát október végén, a BTC és altok árfolyama rég nem tapasztalt 10+ százalékot ralizott.

A Baidu (kínai internetes kereső) keresések a Bitcoinra, ahogy nemzetközben a Google keresője szintén jól jelzi (utólag) a volatilitás beköszöntét a kriptovaluta piacokra és nincs nagy különbség a Google minták és a Baidu keresési minták között.

Ahogy azt Alex Kruger is megjegyezte a két kereső mintája szinte megegyezik (rápillantva, a Google követi a Baidu chartját), ami egy újabb bizonyíték arra, hogy Kína befolyása az árakra (egyelőre) megkerülhetetlen.

Forrás: Alex Kruger | Twitter

Az is megfigyelhető, hogy a legmagasabb keresési pontok egybeesnek a bitcoin ralikkal is.

Forrás: Alex Kruger | Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.