Betilthatják azokat a kripto tőzsdéket Kínában, melyek ICO-val foglakoznak – ismét szabadeséssel reagált a kriptopénz piac – *frissítve*

A hét elején Kína azzal borzolta a kedélyeket, hogy bejelentette beszünteti az ICO-kat az országban. Most pedig az a pletyka kezdett el terjedni a piacon, hogy összes kriptopénz tőzsdét azokat a kriptopénz tőzsdéket is bezárhatják Kínában, melyek ICO-val foglalkoznak. A hírre természetesen az összes kriptopénz ára szabadeséssel reagált.

Először az ICO-kat szüntették be

Hétfőn a kínai hatóságok közös nyilatkozatban jelentették be, hogy mostantól nem támogatják az elsődleges kriptopénz kibocsátásokat – az ICO-kat az országban. A döntés mögött az áll, hogy a központi bank figyelemmel kísérte az elmúlt hónapok eseményeit, amikor is robbanásszerűen megnőttek a forrásszerzésre irányuló kriptopénz kibocsátások. Végül pedig arra a döntésre jutottak, hogy ez a finanszírozási forma nem felel meg az ország törvényeinek. Ezért minden folyamatban lévő és most induló ICO-t betiltanak, a pénzintézeteknek pedig megtiltották a közreműködést hasonló projektekben.

A kínai hírekre szabadeséssel reagált a piac

A hírre a hét elején a piac szabadeséssel reagált. Miközben múlt hétvégén a bitcoin árfolyama épp, hogy próbálta áttörni az 5000 dolláros ellenállást, a hír hatására 4200 dollárig esett vissza az árfolyam. A többi kriptopénz ára is hasonlóan teljesített. Az ethereum, amely gyakran a kriptopénz kibocsátások alapját biztosítja 25%-os esést élt át.

Szerda-csütörtök tájékán tért csak magához a piac a hétfői sokk után. Csütörtökre már 4600 dollár körül zajlott a bitcoin kereskedés majd jött az újabb negatív pletyka a piacon.

A kínai tőzsdéken nem lehet ICO-val foglalkozni

Pénteken a Caixin online médiafelületről kezdett el terjedni pletyka, hogy a kínai hatóságok következő lépése az lehet, hogy bezáratják a kriptopénz tőzsdéket az országban.

A jelentés ismét meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arra utal, hogy a kínai központi bank egyik bizottsága mely az fintech technológiával kapcsolatos pénzpiac ellenőrzését látja el úgy látja, hogy szükséges lehet azoknak kriptopénz tőzsdék bezárása az országban, melyek segédkeznek a tokenek elsődleges kibocsátásában. A kínai kommunista párt, a People’s Daily hivatalos Twitter csatornáján nem sokkal ezután megjelent a hír, hogy a kínai szabályozó hatóságok úgy döntöttek bezáratják a helyi virtuális pénzek tőzsdéit, melyek ICO-ban vesznek részt. Ezen felül azon nem közöltek további információt, hivatalos forrásból sem erősítették meg a hírt. A kínai központi bank által kiadott közleményben az szerepel, hogy semmilyen kriptopénz tőzsde nem folytathat ICO-val kapcsolatos tevékenységet. Azok a kriptopénz tőzsdék akik nem tesznek eleget ennek a szabályozásnak visszavonják az engedélyüket.

A Nagy Testvér, a bölcs Párt mindent lát, mindent hall Kínában.

A piac azonnal érzékenyen reagált a negatív fejleményekre.

A kriptopénz piac ismét szabadeséssel reagált a hírre

A kínai kriptopénz tőzsdék bezárásának hírére a piacnak ismét zuhanás volt az első reakciója. 4700 dollárról 4150 dollárig esett vissza a bitcoin árfolyama például a Coinbasen. De volt olyan tőzsde is ahol az árfolyam 3900 dollárnál állt csak meg. Azonban egyelőre úgy tűnik sokan jó beszállási lehetőséget láttak a zuhanó árfolyamokban. Szombat reggelre már 4400 dollárig vissza tudott erősödni a bitcoin.

OKCoin árak elszakadnak a többi ártól

Emellett pedig a kínai tőzsdéken kezdenek elszaladni az árak a többi kereskedési platformhoz képest. Mind hétfőn mind pedig pénteken a negatív hírekre sokkal nagyobb árfolyam kilengéssel reagált a bitcoin ára például a kínai OKCoin tőzsdén is.

A kínai kriptopénz tőzsdék azonban egyelőre akadozás nélkül működnek. A Huobi és a BTCChina külön meg is erősítette, hogy nem kaptak semmilyen hivatalos tájékoztatást a felügyeleti hatóságtól a működésükre vontakozóan. Kína jelentős forgalmat generál a kriptopénz piacon ezért mindenképpen érdemes nyomon követni az eseményeket a következő napokban is a témában.