Megérdemli a második esélyt egy drogpiac fenntartója?

Vagy kérdezhetnénk úgy is, érdemel-e életfogytig tartó börtönt az, aki csak támogatta a magánszféra védelmét – és ezzel MÁSOK visszaéltek?

Életfogytig tartó börtönbüntetés a Silk Road feketepiac üzemeltetéséért

Kilenc évvel ezelőtt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Ross Ulbrichtet, az első Bitcoin fizetést lehetővé tevő online piactér, a Silk Road mögött álló ötletgazdát. Ezen a héten Donald Trump volt elnök pedig bejelentette, hogy Ulbricht büntetését letöltött időre kívánja módosítani, újraélesztve a vitákat a tárgyalás igazságosságáról és a büntetés súlyosságáról.

Ross Ulbricht mindössze 27 éves volt, amikor 2011-ben elindította a Silk Road piacteret. Ez egy úttörő online piac volt, ahol a felhasználók bármit vásárolhattak és eladhattak. A libertárius eszmék, valamint a kábítószer-ellenes háború befejezését és az állami adóztatás leállítását célzó vízió által vezérelve Ulbricht platformja gyorsan népszerűvé vált. Különösen a Bitcoin tranzakcióknak köszönhetően.

2013-ban, ahogy a Bitcoin értéke megugrott, a Silk Road a szövetségi bűnüldözés fókuszpontjává vált. Ugyanezen év októberében Ulbrichtet letartóztatták egy San Francisco-i nyilvános könyvtárban. A vádak között szerepelt pénzmosás, számítógép-hackelés és kábítószer-kereskedelemre irányuló összeesküvés is.

Szabálytalanságokkal volt tele Ross Ulbricht pere

Az ezt követő jogi út azonban szabálytalanságokkal volt tele. Amikor Ulbricht családja 1 millió dollárt gyűjtött össze az óvadék fejében, a bíró elutasította kérésüket, és hat hétre magánzárkába záratta. Emlékeztetőül – a 27 éves Ulbrichtnak korábban nem volt bűncselekménye. Jelentős jogi kérdéseket vetett fel az FBI azon módszere, amellyel a Silk Road szervereit parancs nélkül lekapcsolta.

Sok szakértő aggodalmának adott hangot Ulbricht ügyének szélesebb körű következményei miatt. Az általa teremtett precedens – a webhelytulajdonosok felelősségre vonása a felhasználók cselekedeteiért – azzal fenyegetett, hogy elfojtja az innovációt, és elriasztja az olyan platformok létrehozását, mint az eBay, a Craigslist vagy az Amazon. És persze a Bitcoinra épülő peer-to-peer piacok is komoly jogi problémákkal nézhettek szembe.

Ezen aggodalmak ellenére az ügyészek agresszíven üldözték Ulbrichtet, és kettős életfogytiglani börtönbüntetést kértek, és minimum 40 év börtönbüntetést kértek a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Ez a kemény büntetés éles ellentétben állt a Silk Roadon tevékenykedő nagy drogdílerekre kivetett ítéletekkel. Például Cornelis Jan Slompra mindössze tíz évet kapott több mint 10 000 tranzakcióért, amit összesen 385 000 Bitcoin értékben folytatott le a platformon.

Börtön mások cselekedetei miatt

Ráadásul Ulbricht perét megkérdőjelezhető jogi stratégia jellemezte. Az ügyészség közvetett bűncselekményekkel kapcsolatos, köztük bérgyilkosságokkal kapcsolatos vádakat is terjesztett az esküdtszék elé – ezen vádakat később 2018-ban elutasították. A vitát tovább fokozta, hogy a nyomozásban részt vevő két DEA ügynököt lopásért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért ítélték el, ami csak Ulbricht ítélete után derült ki.

A tárgyalás során Ulbricht védelme érdekében […] szigorúan korlátozták számára a kommunikációt. Megtiltották neki, hogy tanúkat hívjon a tárgyalásra. Megakadályozták azt is, hogy bizonyítékokat mutasson be a manipulációs és korrupciós vádakra reagálva. A megfelelő eljárás hiánya miatt egyes rendészeti tisztviselők “őrültek házának” minősítették a tárgyalást.

Felkarolta a közösség Ulbricht történetét

Ulbricht története azóta jelentős támogatást kapott, különösen a Bitcoin közösségen belül. Olyan figyelemre méltó személyek, mint a Fox News tudósítója, Lisa Kennedy nyilvánosan is szorgalmazták szabadon bocsátását. Kennedy azzal érvelt, hogy Ulbricht csupán olyan tranzakciókat segített elő, amelyeket az egyének más kontextusban legálisan végrehajthattak.

2021-ben Ulbricht üzenete a szélesebb közönséghez is eljutott amikor meghívták, hogy beszéljen a Bitcoin-konferencián Miamiban. Bár ez újabb magánzárkához vezetett. Édesanyja, Lyn Ulbricht kitartó szószólója, aki fáradhatatlanul kampányol a szabadságáért a Free Ross Ulbricht szervezeten keresztül.

Ulbricht lehetséges útja a szabadság felé új reményt látott 2023 májusában, amikor Robert F. Kennedy Jr. elnökjelölt ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja ítéletét. A példáját követve a republikánus jelölt, Vivek Ramaswamy is kötelezettséget vállalt Ulbricht felszabadítására, ha megválasztják. A múlt héten pedig már Trump csatlakozott ehhez a narratívához, és megfogadta, hogy megkegyelmez Ulbrichtnak az első napján, amikor újra hivatalba kerül.

Ahogy Ulbricht ügye egyre nagyobb figyelmet kap, sokan azzal érvelnek, hogy szigorú ítélete és a tárgyalás szabálytalanságai miatt megérdemelne egy második esélyt. A kegyelem lehetősége reményt ad arra, hogy végre igazságot szolgáltatnak, nemcsak Ulbricht és a Bitcoin esetében, hanem a méltányosság és a tisztességes eljárás elve miatt is a jogrendszerben.