Megérkezett a Brave böngésző titkosított videohívás funkciója

Újdonsággal rukkolt elő a Brave böngésző. Mostantól titkosított end-to-end videohívásokat is lehet indítani a népszerű, adatvédelem mellett elkötelezett böngésző felületén.

A koronavírus járvány kitörése következtében számos vállalat döntött úgy, hogy home office-ba, azaz otthoni munkavégzésre küldi a dolgozóit. A smart working azóta a mindennapi életünk részévé vált, amelyhez elengedhetetlen a kollégákkal való napi kapcsolattartás. A sikeres munkához sokszor egész részlegek vagy csapatok együttműködésére van szükség, így rendkívül népszerűvé váltak azon alkalmazások, melyek többszereplős videohívások indítását teszik lehetővé.

A COVID-19 pandémia egyik legnagyobb nyertese a Zoom, san jose-i székhelyű videohívásokra specializálódott alkalmazása lett, melyet 300 millió munkavállaló használ napi szinten. A Zoom ugyanakkor rengeteg kritikát is kapott, mivel az adatvédelem és a biztonság szempontjából nem állt a helyzet magaslatán. Egy kiszivárgott belső feljegyzés szerint Elon Musk, a SpaceX atyja kifejezetten megtiltotta az alkalmazottainak a Zoom használatát. A tiltást azzal magyarázta, hogy a szoftverrel kapcsolatban biztonsági és adatvédelmi aggályok merültek fel.

A Brave beelőzött

Bár a Zoom beígérte, hogy bevezeti az alkalmazás végpontok közötti titkosítását, erre azonban még várnia kell a felhasználóknak. A Brave ugyanakkor kapott az alkalmon és piacra dobta Brave Together néven titkosított videohívás funkcióját, amelyet már két résztvevő korlátlanul használhat. A szolgáltatás eléréséhez nem kell regisztrálni, az közvetlenül elérhető a böngészőből. A Brave Together a Jitsi nyílt forráskódú, titkosított videokonferencia szoftverén alapszik.

A Brave azt is felfedte, hogy már dolgoznak egy több résztvevős videohívás támogatásán is, amit először a Brave Nightly fejlesztői és teszt böngészőjükön aktiválnak.

Arat a Brave

A Brave böngésző egyre népszerűbb, hiszen tavaly év végén már több mint 40 millió letöltést ért el, idén márciusban pedig egy hónap alatt 1 millió új felhasználója lett az adatvédelemre koncentráló böngészőnek. A JavaScript inventora és a Mozilla volt vezérigazgatója, Brendan Eich társalapító azért hozta létre a Brave-et, hogy a felhasználók adatai ne kerülhessenek harmadik félhez és az esetlegesen megtekintett reklámokért BAT tokenben (1 BAT =~0.20$) részesüljenek. Eich nemrégiben azt is jegyezte meg, hogy a felhasználóknak csak egy kis hányada használja ki teljes mértékben a böngésző által kínált adatvédelmi funkcióikat. A Brave amúgy folyamatosan bővíti szolgáltatásait. A felületen már Ethereum és ERC tokentárca, illetve Binance-on keresztüli direkt kriptovaluta váltás is elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük