Megerősítették: Tényleg új stabilcoin projekten dolgozik Do Kwon

Bár úgy hangzik, mint valami rossz vicc, belső források is megerősítették, hogy Do Kwon teljesen komolyan gondolja, hogy új stabilcoin projektet hív életre. Akit esetleg elkerült volna a kriptovilág idei eddigi talán legnagyobb híre, a Kwon nevéhez kötődő TerraUSD stabilcoin nemrég teljesen összeomlott. A TerraUSD algoritmikus “stabilérme”, és a hozzá kötött “szabad” érme, a Luna árfolyama mára gyakorlatilag nulla dollár. Az összeomlásban több tízmilliárd dollár tűnt el. Rengetegen bukták el megtakarításaik egy részét (vagy egészét), a kialakuló pánikban pedig a Tethertől kezdve a bitcoinig mindentől szabadultak a befektetők. A bitcoin árfolyama 40 ezer dollárról egészen 28 ezer dollárig esett. A kriptovaluták két hét szenvedés után gyakorlatilag csak most kezdtek el magukhoz térni. Ennek ellenére Do Kwon továbbra is úgy érzi, hogy az algoritmikus stabilcoin projekteké a jövő.

Minél több bukott projekt van a háta mögött annál, “sikeresebb”

Kevesen tudják, de Kwonnak eleve nem ez volt az első elbukott stabilcoin projektje. Ha igaz a “Fatman” nevű, belsős informátor Twitter posztja, akkor Kwon most éppen a harmadik algoritmikus stabilérméjén dolgozik. Bár a hírre adott reakció egyértelműen brutálisan negatív, sokan mégis továbbra is vakon hisznek az algoritmikus stabilérmék koncepciójában. Ők úgy vélik, hogy a kérdés csak a “megfelelő algoritmus” tökéletesítése. Jó kérdés azonban, hogy mégis milyen algoritmus tudná hosszú távon egy olyan érme fix árfolyamát garantálni, amely mögött semmilyen materializálható fedezet nem rejtőzik. Mindezt ugye úgy, hogy a fix árfolyam miatt az érme befektetési potenciált sem képvisel, igaz (elvileg) erre való a hozzápárosított “szabad” érme.

Úgy tűnik tehát, hogy Do Kwon pontosan onnan kezdi elölről, ahonnan az első összeomlott stabilcoin projektje után is kezdte. Azzal a különbséggel, hogy a nagy visszhangot kapott brutális összeomlás igazából őt csak egyre híresebbé tette. Arról nem is beszélve, hogy azért szépen tudott profitálni is a Terra Labs összeomlás előtti sikereiből. A csúfos bukás után mindenesetre a kriptoközösségben rengeteg embernek soha többet nem lesz bizalma semmilyen algoritmikus stabilcoin projekt iránt, különösen akkor, ha Do Kwon neve bárhol felmerül.