Hogyan védekezz az online megfigyelés ellen – hasznos tippek

Okostelefon, tablet, intelligens mosógép, Google hangasszisztens, okosóra… A végtelenségig lehetne sorolni azon eszközök nevét, amik piszkosul megkönnyítik a mindennapjainkat. Ennek a nagy kényelemnek azonban ára van, nem más, mint a magánéletünk, a bizalmas adataink. Az internetkapcsolatnak köszönhetően ugyanis bárhol és bármikor megfigyelhetnek minket, hiszen az adataink értékesek. De hogyan lehet védekezni ez ellen? Lássunk néhány hasznos tippet!

2020-ban már nincs olyan ember, akinek ne lenne a fentebb felsorolt eszközökből legalább egy az otthonában. Ezzel pedig garantálva van az, hogy megfigyelik. Hétköznapi tárgyaink ugyanis éjjel-nappal az internethez kapcsolódnak, a net pedig rengeteg információt tud rólunk, akár hisszük, akár nem. Elég egy termékre rákeresni a Googlén, egy webáruház hűségprogramjához csatlakozni, egy intelligens termosztátot elhelyezni a lakásban és máris milliónyi adat kerül ki rólunk, mely nagyon értékes lehet sok vállalat vagy éppen a kormány számára.

Gondoljunk csak a jelenleg tomboló koronavírus járványra. A kormányok a járvány terjedésének lassítására hivatkozva, kémlelik a közösségi média profilokat, nyomon követik a mobiltelefonjainkat, drónnal pásztázzák az utcákat. Nincs tehát megállás egy percre sem. Sajnos 100%-os anonimitás nem létezik online, de némi odafigyeléssel csökkenthetjük a támadási felületet. Ha azonban internetet használsz, nem rejtőzhetsz el teljesen.

Ha tudatos internet-használó vagy, akkor ezeket soha NE TEDD:

 • soha ne ellenőrizd banki egyenleged, illetve nyiss meg bizalmas weboldalt nyilvános hálózatot (wifit) használva
 • ha már a Facebookon, Instagramon, Twitteren vagy más közösségi oldalon posztolsz bejegyzést vagy képet, soha ne jelöld be a pontos tartózkodási helyed
 • ne rakj fel olyan képeket, bejegyzéseket, melyek érzékeny adatokat tartalmaznak. Sokan hivatalos dokumentumaikról, diplomájukról töltenek fel képeket a közösségi hálóra, ami nem jó ötlet, hiszen bárki visszaélhet ezek adataival
 • soha ne küld el a PIN kódodat vagy bármilyen azonosítódat e-mailben senkinek
 • ne nyisd meg a csatolt fájlokat olyan e-mail esetén, melynek küldője ismeretlen
 • ne kattints minden létező felugró ablakra, reklámra, bannerre
 • ne használd ugyanazt a jelszót és felhasználónevet minden személyes fiókhoz
 • ne legyen a jelszavad a neved, a születési dátumot, vagy az 12345, mert ezt egy hozzá nem értő is azonnal kitalálja
 • ne fogadd el minden megnyitott weboldal sütijét, csakis az esszenciálisakat
 • ne tölts le ismeretlen eredetű, gyanús alkalmazásokat a mobilra
 • a “csak neked, csak most” ajánlatokat hagyd figyelmen kívül és ne add ki a személyes adataidat némi kuponért vagy akciós holmiért cserébe

Hasznos tippek mindenkinek

Ha a fentebb leírt pontokat megfogadod, már fél siker. Nézzük, mivel növelheted még tovább online jelenléted biztonságát és csökkentheted digitális lábnyomod.

 • használj antivírus szoftvert és frissítsd rendszeresen. Böngészés közben egy rakás haszontalan vagy éppen káros fájl kerülhet a számítógépre, ezért az óvatosság sosem árt
 • bármilyen böngészőt is használj, töröld az előzményeket, illetve az elfogadott sütiket.
 • erős jelszót válassz, ahol csak lehetséges és használj két lépcsős azonosítást (pl. Google Hitelesítőt – reméljük nem derül ki turpisság az appról, mint ahogy a Google más szegmenseiről). Sok internetes felület már alapból így működik, mivel számos visszaélés történt az elmúlt években.
 • amikor csak tudsz, használj inkognitó módot a böngészéshez. Bár nem tesz láthatatlanná, de a semminél mindenképp jobb.
 • kapcsold ki a telefonod GPS helymeghatározó szolgáltatását. Ennek köszönhetően ugyanis bármerre is jársz, arról tud a Google, az állam, a Facebook és még sokan mások.
 • végül, de nem utolsósorban léteznek már olyan adatvédelemre fókuszáló böngészők és csevegőalkalmazások, amelyek segítségével nem leszel teljesen védtelen. Nemcsak a kripto közösségekben, hanem már hétköznapi emberek körében is rendkívül népszerű a Brave böngésző. Emellett sokan használják a Tor böngészőt, a Signal-t, Tsunami Democraticá csevegőalkalmazást, illetve e-mail küldésre a Tutanota-t vagy Protonmailt.

Mint láthatod, nem eget verően bonyolult a védekezés. Elég minimális számítógépes ismeret, illetve odafigyelés és nagyban csökkentheted az internetről érkező támadásokat.

Ez még csak a kezdet. A hetekben még mélyebbre ásunk az online és offline megfigyelés elleni védekezés témájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük