Megindult a bitcoin bányászati szektor demokratizálódása

Érdekes fejleményeknek lehetünk tanúi a Bitcoin bányászati szektorban is. A digitális eszköz rendelkezésre álló számítási kapacitása elkezdett Kínából Észak-Európába, Észak-Amerikába és Közép-Ázsiába vándorolni.

A Cambridge Alternatív Pénzügyi Központjának oldalán publikált bányászati térkép alapján 2020 áprilisra Kína hashráta részesedése a teljes Bitcoin hálózati outputból 65.08%-ra esett, miközben egyre robusztusabban képviselteti magát az Egyesült Államok (7.24%), Oroszország (6.9%), Kazahsztán (6.17%) és Malajzia (4.33%). A kínai geográfiai térvesztés azért is figyelemre méltó, mert 2019. szeptemberben még a teljes hálózati hashráta 75.62%-át birtokolta.

Forrás: Cambridge Centre for Alternative Finance

A bitcoin bányászat legfontosabb költségeleme az elektromos áram díja, ami a bányászokat arra ösztönzi, hogy a lehető legolcsóbb díjakat kutassák fel és hasznosítsák a világon. Philip Salter, a felhőbányász Genesis Mining műveleti vezetője figyelmeztetett, hogy megindult a kínai bányászok kiáramlása az országból, akik előszeretettel részesítik előnyben a skandináv országokat, mint amilyen Svédország és Norvégia, mert ezeket az országokat kellőképpen biztonságosnak és stabilnak tartják.

Ha nem veszed figyelembe a díjakat és adókat, akkor az elektromos költségek itt a legolcsóbbak a világon, mialatt szinte teljes mértékben karbonmentes, vízenergiára, nukleáris energiára és szélerőművekre épülő az infrastruktúra.

A Bloombergnek hozzátette, hogy a Boden város (Svédország) közelében található adatközpontjuk jövedelmezősége közel háromszorosára emelkedett köszönhetően a csapadékos időjárásnak és a BTC árfolyam ralinak.

Hasonló tendenciát lát kirajzolódni a holland Bitfury Holding BV is, ami még múlt év novemberben 35 millió dolláros beruházás keretében bővítette a Norvégiában található adatközpontját, ezzel is készülve a növekvő keresletre és a kiáramló kínai bányászok rohamára.

Még tovább utazva vissza az időben, múlt év nyáron Kazahsztán digitális fejlődésért felelős miniszterelnöke, Bagdat Mussin jelentett be egy fejlesztési tervet, minek keretében 2023-ig 738 millió dollár értékű kriptovalutákhoz kapcsolódó üzleti aktivitást kívánnak bevonzani. Eleddig 14 komolyabb digitális eszköz bányászati művelet indult az országban, amik összbefektetése eléri a 201.7 millió dollárt. És még bőven van potenciál, a közép-kelet ázsiai ország híres a bőségesen rendelkezésre álló geotermikus energiájáról, több mint 4000MW többletkapacitással rendelkezik.

“Rengeteg helyi bányász van Kazahsztánban. Az elnökünk testvére is bitcoint bányászik. De vannak itt Görögországból, Németországból, Japánból, Dél-Koreából és Izlandról is.” – nyilatkozta egy kazah bányász az 8BTC kínai kriptovaluta hírportálnak.

A bitcoin bányászati kapacitás geográfiai fragmentációja egy pozitív folyamat lehet a szektorban, aminek képviselői gyakran szembesülnek a kritikával, miszerint a bányászat túlságosan centralizált. A geográfiailag centralizált bányászat akár rendszerszintű veszélyt is jelenthetne, ha a hashráta kapacitás min. 51%-ka olyan aktor felügyelete alá kerül, aki a hatalmát a Bitcoin hálózati tranzakciók felülírására és a blokklánc reorganizációjára használja fel.

Kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük