Most már a kínai kormány is beszállt a bitcoin bányászatba?

Olyan hír röppent fel ismét Kína kapcsán ezúttal a kínai kriptovilág egyik legnagyobb ismerőjének számító Colin Wu segítségével, amelyről pletykaszinten már sokan beszéltek. Wu ugyanis egy olyan hírt osztott tovább, amelyben a kínai állami média, a PengPai a kormány kriptobányászati tevékenységéről ejtett szót. És bár Kína kapcsán azért mindig vannak megosztó témák és sokszor nem tudni, hogy Peking hogyan is áll a kriptokhoz, most úgy tűnik, hogy a BTC-vonatra ők is felszállnak. A hír szerint ugyanis a kínai kormány hatalmas adatgyűjtő központjai részt vesznek bitcoin bányászati tevékenységekben is. Wu szerint a központokat már felszólították arra, hogy nyilvánosan tisztázzák a felmerült híreket.

Kína még mindig a kriptobányászat fellegvára

A Pekingi Gazdasági és Információs Iroda közleménye szerint a kriptobányászattal kapcsolatban amúgy is egyre aggasztóbbak a környezetvédelmi hatások. Ez pedig oda vezethet, hogy a kínai környezetvédelmi célok elérése érdekében előbb-utóbb szigorúbb szabályozást fognak bevezetni a bányászattal kapcsolatban. És ez tényleg be is következhet, hiszen az állami médiában már nyíltan úgy beszélnek a tevékenységről, mint valamiről, ami hihetetlen mennyiségű elektromos áramot használ. Az egyik kínai egyetem kutatása szerint a kínai bányászati tevékenység 296,59 terawattóra körül érhet csúcsra, ekkor pedig 130,5 millió tonna széndioxid-kibocsátásért lesz felelős. Így az országban egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy szabályozzák a kriptobányászatot.

Colin Wu mindenesetre megjegyzi azt is, hogy jelenleg csak elemzések és vizsgálatok zajlanak, tehát pánikra nincs ok. És egyébként Kína szerepét a BTC hashrátában nehéz megbecsülni. Egyes kínai kutatások szerint akár a teljes BTC hashráta 75%-át is Kína adhatja. És ha ez a szám talán túlzó is, az biztos, hogy egy múltkoriban történt áramkimaradás Xinjiang tartományban teljesen visszavetette a BTC hashrátát. Erre ugye emlékezhetünk még, biztonsági okokból akkor az államban zajló bányászati tevékenységeket fel kellett függeszteni. Azt pedig már jól tudjuk, hogy mivel jár ha a bitcoin hashráta visszaesik. A bitcoin hálózatán félelmetes “dugó” alakul ki, amelynek eredményeként a tranzakciós díjak akár a 10 dollárt is bőven átléphetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük