Meglepő kijelentést tett a Forbes alapítója:a bitcoin megvéd az instabil pénzügyi rendszertől

A Forbes alapítója egy nemrégiben adott interjújában azt állította, hogy a bitcoin és a többi kriptovaluta megvédenek az instabil pénzügyi politikától.

A világ legismertebb milliárdosai és befolyásos üzletemberei közül egyre többen adnak hangot aggodalmaiknak a FED pénznyomtatása, a pénzügyi piacok bizonytalansága, és a koronavírus járvány okozta korlátozások miatt. Körükben is folyamatosan nő az érdeklődés a bitcoin, mint befektetési eszköz iránt. Ezen híres vállalkozókhoz csatlakozott Steve Forbes, a közismert magazin, a Forbes alapító elnöke és főszerkesztője.

A U.S. Center for Natural and Artificial Intelligence számára adott interjújában Forbes nyíltan beszélt a bitcoinról, a kriptovalutákról és a pénzügyi digitalizációról. A médiamágnás úgy véli, hogy a bitcoin segít a kormányok által ellenőrzött pénzügyi rendszer stabilizálásában, ezért technikai fejlesztéseket sürget a Bitcoin blokkláncával összefüggésben.

A mennyiségi enyhítésnek nagy ára lesz

Azt mondta, hogy a túlzott mértékű pénznyomtatás, azaz a mennyiségi enyhítés hosszú távon pénzügyi instabilitást fog okozni. Negatív példaként Japánt hozta fel, ami a mai napig nem állt teljesen talpra a 30 évvel ezelőtti ész nélküli pénzgyártásból.

Nemcsak Forbes, hanem számos szakértő is kritizálta az Egyesült Államokban zajló mennyiségi enyhítést, mely rendkívül súlyos következményekkel járhat. A bitcoin ebben a helyzetben igen népszerű befektetési eszköz lehet. Egyetlen hátrányaként csak a nagymértékű volatilitást nevezte meg, csakúgy mint múlt héten a kínai népbank volt alelnöke.

Forbes azt is megjegyezte, hogy szerinte hibás gondolat volt az, hogy anno Satoshi Nakamoto 21 milliós bitcoin mennyiségi korlátot szabott meg. Az üzletember úgy fogalmazott, hogy “a pénz célja a kereskedelem megkönnyítése, nem pedig a gazdaság irányítása, illetve a szűkösséggel küzdő vállalkozások akadályoztatása.”

Az interjún arról is faggatták a milliárdos vállalkozót, hogy mit gondol, miért lett a bitcoin népszerű Venezuelában, Szíriában vagy éppen Libanonban. Azt felelte, hogy népszerűségét ezen országok kudarcra ítélt gazdaságának köszönheti, nem pedig monetáris hasznának.

Forbes úgy véli, hogy a bitcoinnak számos csatát kell még megvívnia politikai és szabályozási téren is. Sajnos még mindig rengeteg akadályba ütközik a kriptovaluta elfogadottsága. Szerinte minél több fejlesztésre irányuló projektet kell létrehozni, amelyek valamilyen szinten a bitcoinhoz, és általánosságban véve a kriptovalutákhoz köthetőek. A piacnak a jövőben úgy kellene a kriptovalutákra gondolnia, mint válságvalutára. Azt javasolta, hogy a volatilitás kérdésével is foglalkozzon a világ, például ellenőrző intézkedések létrehozásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.