A kínai népbank volt alelnöke elismerően nyilatkozott a bitcoinról

A Kínai Népbank egykori alelnöke elismerően beszélt a bitcoinról és a többi kriptovalutáról. Véleménye szerint a digitális valuták döntő szerepet játszanak a gazdaság fejlődésében.

Wu Xiaoling, a Kínai Népbank (PBoC) volt alelnöke és a Tsinghua Egyetem Wudaokou Pénzügyi Iskolájának elnöke ismét elismerően beszélt a bitcoinról és az altcoinokról. A nagy tapasztalattal rendelkező és Ázsiában elismert szakember asszony úgy véli, hogy a kriptovalutáknak számos előnyük és hátrányuk van, mégis nagyban hozzájárulnak a gazdasági és a pénzügyi rendszer fejlődéséhez.

A bitcoin a blokklánc technológia legsikeresebb alkalmazása”, írta Wu saját könyvében, melyből a kínai Sina, helyi hírportál közölt részleteket. Wu könyve a legjobbkor érkezett, hiszen Kína már hónapok óta gőzerővel dolgozik a digitális jüanon, és számos blokklánc projekt tesztprogramját indította el nemrégiben.

Fiat pénz és kriptovaluta kéz a kézben

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Kínai Népbank volt alelnöke pozitívan beszélt a kriptovalutákról. 2014-ben hasonló megjegyzést tett a bitcoinról. Számos alkalommal nyilvánosan azt mondta, hogy a kriptovalutákban óriási potenciál van, és a globális pénzügyi rendszerben komoly szerepet tölthetnek be. A kínai hölgy egyértelműen a kriptovaluták használata mellett van, de szerinte a tökéletes megoldást a fiat pénzek és a kriptovaluták kombinációja jelentené.

Noha Wu többször kiállt már a kriptovaluták mellett, felhívta a figyelmet a kriptovaluták gyenge pontjaira is. Ilyen hátrányai a nagy mértékű volatilitás és az anonim jellegük.

Wu-nak feltételezhetően komoly szerepe volt abban, hogy az ázsiai ország pálforduláson ment keresztül, és elindította a digitális jüan (CBDC) fejlesztési programot, illetve a kormányzati szférában is használható blokklánc projekteket. Néhány hete Kínában startolt a digitális jüan pilot program, amelyhez már elkészült a mobiltelefonra letölthető applikáció is. A WeChat-en kiszivárgott információk szerint az alkalmazást jelenleg csak Sencsenben, Xionganban, Csengduban és Szucsouban lehet letölteni. A Kínai Kommunista Párt nemrégiben egy könyvet is kiadott, amelyben a párttagoknak oktatja a blokklánc technológia és a kriptovaluták rejtelmeit.