Megnyílt a világ első bitcoin bányászati múzeuma

A bitcoin bányászat történetét összefoglaló múzeum nyitotta meg a kapuit Venezuelában, még az előző hétvégén. A múzeum lehetővé teszi a látogatóknak, hogy megismerjék a kriptovaluta bányászatot, mint iparágat, a kezdeti egyszerű otthoni megoldásoktól egészen a mai hangárnyi területen működő profi bányászfarmokig. A múzeum létrehozása egy privát kezdeményezés része, amit a Criptoavila nevű kriptovaluta bányászattal foglalkozó vállalat vezet.

A múzeumba, amely Venezuela fővárosában, Caracasban található, mindenki számára ingyenes lesz a belépés. A nem csupán Venezuelában, hanem az egész világon egyedi bitcoin bányászat kiállítás, részletesen végig vezeti az érdeklődőket a bányászat technikai hátterén is, a CPU alapú bányászattól kezdve a GPU alapú bányászaton át a spéci ASIC rigekig. Joan Telo, a Criptoavila egyik vezetője úgy fogalmazott, hogy a múzeum legfőbb célja növelni a bitcoin bányászat és a kriptovaluta világ ismertségét Venezuelában.

Ahogy fogalmazott, azért döntöttek a múzeum létrehozása mellett mert úgy érezték, hogy sehol a világon nincs még olyan hely, ahol igazán közel tudnák hozni a kriptovilágot a mindennapi emberekhez. Hozzátette azt is, hogy természetesen ahogy a kriptovilág fejlődik, úgy fogják majd újabb és újabb elemekkel bővíteni a múzeumot is.

Eleinte tiltás, aztán kényszerből engedélyezés

Bár Venezuelában ma már legális a bitcoin bányászat, ezt korántsem volt mindig így. Eleinte az országban kormányzó rezsim sok más elnyomórendszerhez hasonlóan kifejezetten kriptovaluta ellenes volt. Nem sokkal ezelőttig rendszeresek voltak a kriptobányászat miatt kiszabott szigorú büntetések, és a bányászok rendszeres megfélemlítése, letartóztatása, adott esetben bebörtönzése is.

Azonban ahogy a nemzetközi szankciók és a koronavírus válság hatására egyre nagyobb nyomás nehezedett az országra, a nemzeti valuta teljes elértéktelenedését követően egyre többen álltak rá az amerikai dollar és a kriptovaluták használatára. Végül a Nicolas Maduro vezette rezsimnek nem volt más választása, mint teret engedni a gazdaságot még valamelyest életben tartó alternatív valutáknak, így ma már a bitcoin bányászat csupán regisztrációhoz kötött Venezuelában.

Ennek ellenére sokan a mai napig regisztráció nélkül bányásznak kriptovalutát az országban, legfőképp a hatóságok iránti félelem és bizalmatlanság miatt. Júniusban például több mint 400 bányászgépet foglaltak le a helyi hatóságok regisztráció nélküli bányászat miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.