Mégsem épül meg a Bitcoin város Salvadorban

Salvador elnöke, Nayib Bukele szerint a vulkán tövében épülő Bitcoin város tervezésével szépen haladtak, most azonban minden jel arra utal, hogy törölték a projektet. Már ha egyáltalán tényleg tervben volt.

Annak ellenére, hogy Bukele elnök még 2022 májusában építészeti rajzokat és részleteket is megosztott a városról, az ország munkaügyi minisztériumától származó, csütörtök reggel közzétett dokumentumok szerint Salvador vezetése valójában soha nem tervezte a Bitcoin város megépítését.

“Ezzel kapcsolatban az igazgatóság műszaki aligazgatósága arról tájékoztat, hogy az igazgatóság által kivitelezett projektek között nem szerepel a Bitcoin város projekt, és nem is tudnak róla.” – olvasható a minisztérium által kiadott jelentésben.

A jelek szerint tehát a bitcoin bányászok adóparadicsomának szánt város csak Bukele tervei között szerepelt, és Salvador vezetése valójában soha nem akarta megépíteni.

Bukele kötvénykibocsátásból finanszírozta volna a város megépítését

A kör alakú, óriási bitcoint formázó város megépítését először 2021-ben jelentették be a latin-amerikai bitcoin és blokklánc konferencián. Bukele nem sokkal ezután egy 10 milliárd dolláros kötvénykibocsátási tervezetet is nyilvánosságra hozott, amelynek egyik felét a város infrastruktúrájának megteremtésére, másik felét pedig újabb bitcoin vásárlásokra fordított volna.

A projekt bejelentése óta azonban a BTC árfolyama hatalmasat esett, így a nagy részben bitcoinra támaszkodó Salvadort sok kritika érte az elmúlt időben.