Mégsem kell adózni a kriptovaluták után Portugáliában?

Az Assembleia da República portugál kongresszus a napokban elutasított két törvényjavaslatot, amelyek a kriptovaluták megadóztatására irányultak.

A törvényjavaslatokat a Livre és a Bloco baloldali párt nyújtotta be, jelentette a Sapo helyi média. A kormányzó Szocialista Párt egyelőre nem lépett a kriptovalutákat érintő adózási keret meghatározása érdekében, annak ellenére, hogy Fernando Medina portugál pénzügyminiszter az elmúlt héten bejelentette, hogy a kriptovaluták utáni nyereség a közeljövőben adóköteles lesz.

Számos ország már rendelkezik ilyen rendszerrel, sok ország építgeti a modelljét a témával kapcsolatban, és mi is hasonlóan fogunk cselekedni” – jelentette ki.

Ma még adóparadicsom, a holnapot még nem tudjuk

Portugáliában a kriptovaluták után mindezidáig nem kellett tőkenyereség-adót fizetni. Az állam kripto adóparadicsomnak számít, és az elmúlt hónapban a központi bank először engedélyezte egy pénzintézetnek, hogy kriptovaluta szolgáltatásokat nyújtson. Portugália egyelőre még mindig az európai bitcoinhívők menedékhelye, miután egyre nagyobb a helyi bitcoin-közösség, és egyre több kriptóval foglalkozó cég az állam felé veszi az irányt. A helyiek már BTC-ben fizethetik ki a villanyszámláikat, és a Bitcoin ATM-ek szinte már minden utcasarkon megtalálhatók. Nem is beszélve arról, hogy az orosz invázió elől menekülő kriptósok számára az ország egy olyan mentsvárrá vált, ahol újrakezdhetik életüket.

Mindennek ellenére nemrégiben az állam úgy döntött, elkötelezi magát egy olyan adózási keret meghatározása mellett, amely többek között a bitcoin eladásából származó nyereségre is kiterjed majd. Medina elviekben az „igazságszolgáltatást” és a „hatékonyságot” tervezi előtérbe helyezni, és biztosítani kívánja, hogy az adózás mindenki számára „megfelelő” legyen, hogy a tőke továbbra is az államban maradjon.

Nos, hogy mi késztette az államot lépésére, és hirtelen mégis miért utasította el a baloldal javaslatát, azt egyelőre nem tisztázta. Lehet, hogy csak egy csalafinta politikai lépés, de az is meglehet, hogy meggondolták magukat – hiszen valljuk be, nem egyszerű egy kriptó monstrumnak és a vele járó előnyöknek ennyi idő után hirtelen búcsút mondani.