Az ukrán kriptósok a napfényes Portugália felé veszik az irányt

A digitális eszközökre vonatkozó kedvező adózás és a kellemes időjárás már korábban is kriptoközponttá tette Portugáliát. Most az orosz invázió elől menekülők számára egy olyan hely, ahol újrakezdhetik az életüket.

Maria Yarotska az anyjával, lányával és kutyájával 6 napig vezetett, hogy az ukrán háború elől egészen Portugáliáig meneküljön. Az országot elhagyó több millió menekült közül nem sokan vállalkoznak ilyen hosszú útra, de a 35 éves nőnek megvolt az oka arra, hogy ilyen hosszú utat tegyen meg: a munkája.

A hölgy ugyanis egy blokklánc megoldáson dolgozik, melynek neve NEAR, és most azon tevékenykedik, hogy a projektet kiterjessze Portugáliára is.

“Rengeteg kollégám van itt, akik segítenek a dokumentumaim legalizálában” – mondta a Bloombergnek Lisszabonból.

A kriptósoknak Portugália a menyország

Habár számos európai ország, köztük Magyarország is, segítő kezet nyújt a borzalmak elől menekülő ukránoknak, Portugália a legjobb választás lehet azoknak, akik a kriptovaluták, illetve a blokkklánc technológia területén dolgoztak. Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, Portugália válik az Unió kriptoparadicsomává, ahol a kriptovaluta adómentesség, a kedvező szabályozás, az állam kriptoprojekteket segítő különféle támogatásai, emellett a kiváló időjárás, és a fantasztikus helyi gasztronómia igazi mágnesként vonzza az embereket.

Már az orosz-ukrán háború előtt is tetemes ukrán közösségnek adott otthont a mediterrán ország, hiszen a Portugáliában élő külföldi közösségek közül, az ukrán az ötödik legnagyobb. Csak az elmúlt hétben legalább 13 000 ukrán menekült érkezett az országba.

Nem Maria az egyetlen, akik kriptós múlttal rendelkezik, és most Portugáliában próbál boldogulni. Még február végén érkezett Valentin Sotov, szoftverfejlesztő, aki az Amber nevű metaverzum játékon dolgozik. Ő egy hátizsákkal és egy laptoppal indult el, hogy szerencsétlen próbáljon. Azt állítja azért választott Portugáliát, mert a projektje számára a legjobb hely, hiszen egyre nagyobb a kriptoközösség az országban, sok a képzett IT területén dolgozó, így biztos abban, hogy az Amber előtt számos lehetőség nyílik majd meg.

Portugália ad egyébként otthont a világ egyik legnagyobb technológiai konferenciájának a Web Summit-nak is, ahol az informatikus koponyák megoszthatják gondolataikat.