Mégsem lett 51%-os támadás áldozata az Ethereum Classic blokklánca

Több mint 15 órán keresztül volt látszólag illetéktelen kezekben az Ethereum Classic blokklánca. Az eset során összesen 3693 blokk generálódott le.

A fura jeleket először a Bitfly konzultációs és blokkláncelemző vállalat fedezte fel és jelentette a kriptoközösség felé a Twitteren.

A mai napon az ETC lánca 3.693 blokkon át tartó blokkújraszervezést tapasztalt a 10.904.146. blokknál. Mindezt valószínűleg egy 51%-os támadás okozta, a tőzsdéknek pedig javasoltuk a be- és kiutalások azonnali felfüggesztését, valamint az összes legutóbbi tranzakció kivizsgálását.

Mint az később kiderült, rosszindulatú támadás, dupla költés nem történt.

A jelentések szerint egy bányásznak, tevékenysége során problémái akadtak az internet-hozzáférésével, ez okozta a látszólagos problémákat. Ezt az tényállást Terry Culver, az Ethereum Classic Foundation vezérigazgatója is megerősítette.

Az eset nagyjából 15,4 órán keresztül tartott, ha azzal számolunk, hogy a protokoll átlag 15 másodperces blokkidőt ír elő. Amennyiben 51%-os támadásról lett volna szó, a crypto51.app szerint az nagyjából 105.500 dollárjába kerülhetett volna a támadóknak.

A korábbi feltételezések egyébként nem voltak alaptalanok, már csak azért sem, mert az Ethereum Classic számára nem ismeretlen a blokklánc feletti hatalomátvétel.

Ahogy arról múlt év elején a BitcoinBázis is beszámolt, januárban egy fehér sapkás hacker 100 blokkot rendezett újjá, és nagyjából 460.000 dolláros veszteséget okozott az ETC blokkláncán. 100.000 dollárt aztán később visszatérített.

Az Ethereum Classic felhasználóit egyébként annyira nem érdekelte az esemény, hogy az elmúlt 24 órában még egy majdnem 4%-os növekedést is produkált az árfolyam.

A blokklánc bányászata azóta a megfelelő ütemben zajlik, a több mint 3000 blokk pedig továbbra is a hálózat része marad.

Borítókép: Luigi-John Canosa (Behance)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük