Megszüntetik a koronavírus korlátozások nagyrészét Írországban

Írországban a következő hetekre szinte az összes koronavírus korlátozás megszűnik, beleértve a COVID-útlevelet, a kijárási tilalmat, a társadalmi távolságtartást és a tömeggyülekezésre elrendelt szabályozásokat is. „Eljött az ideje, hogy újra önmagunk legyünk…”

Anglia után Írország lett a második állam, amely a kötelező oltási útlevelek bevezetése után hirtelen eltörölte azokat. Micheál Martin Taoiseach ír miniszterelnök ugyanakkor továbbra is „nyomatékosan bátorítja” az embereket, hogy vegyék fel ők és gyermekeik is a védőoltást.

A kabinet péntek délutáni ülése után a miniszterelnök elmondta, hogy a koalíciós kormány beleegyezett a korlátozások többségének feloldásába.

Az ember társas lény, és mi, írek szociálisabbak vagyunk, mint bárki más. Ahogy várjuk a tavaszt, újra látnunk kell egymást. Látnunk kell egymást mosolyogni. Újra énekelnünk kell. mondtaMiközben a COVID új szakaszában járunk, itt az ideje, hogy újra önmagunk legyünk.”

Szükség van az államba vetett bizalomra

A kormányfő szerint az emberek kormányba vetett bizalma „értékes és erős”, de rendkívül „törékeny”. Szükség van „a bizalomra, hogy a kormány vészhelyzetben megteszi azt, amire szükség van”, valamint arra, hogy tudják, „az állam nem fogja a szükségesnél hosszabb időre korlátozni személyes szabadságukat”.

A következőkben tehát eltörlik a COVID-útlevelek használatát, amelyek mindezidáig szükségesek voltak a fedett vendéglátóhelyekre, mozikba, színházakba, tornatermekbe és szabadidőközpontokban való belépéshez. Megszűnnek az emberek mozgását korlátozó előírások, a kijárási tilalom, valamint a zártkörű rendezvényekre vonatkozó korlátozások is.

A tömegközlekedési eszközökön és az iskolákban azonban továbbra is kötelező lesz a maszkviselés, ahogyan a koronavírusos betegekre és a velük kapcsolatban álló személyekre vonatkozó előírások is. Az előbbi mandátumokat február közepén vizsgálják felül, és becslések szerint addigra már az 5 és 11 év közötti gyermekeknek is „lehetőségük lesz a védőoltás felvételére.” A nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályok is változatlanok maradnak, minden országba érkezőnek fel kell mutatnia a COVID-útlevelét, vagy egy negatív PRC-teszt eredményt.

A miniszterelnök továbbá elmondta, hogy „számos kulcsfontosságú támogatást, többek között a bértámogatási rendszert” is meghosszabbítják a társadalom talpra állítása érdekében.