Megtérült Salvador Bitcoin befektetése – 84 millió dolláros profit

2024 februárjában újraválasztották Salvador elnökét, Nayib Bukele -t, aki 2021 őszén azzal vált híressé, hogy hivatalos fizetőeszközzé tette az országban a Bitcoint BTC Price BTC Price . A sokat kritizált, nehéz időket megélt Bukele befektetése azonban megtérülni látszik: újraválasztása alkalmából közzétette az ország Bitcoin-egyenlegét, az új történelmi csúcsnak köszönhetően pedig egyértelmű, hogy a vakmerő húzás őt igazolja.

Salvador Bitcoin stratégiája

2021. szeptember 7-én történelmet írt Salvador azzal, hogy első országként vezették be hivatalos fizetőeszközként a Bitcoint. Közép-Amerika legkisebb és legsűrűbben lakott országa hatalmas államadóssággal rendelkezett, ez korábban is a gazdaság legfőbb sebezhető pontja volt, ugyanakkor a Bitcoin bevezetése, mint általános fizetőeszköz csak olaj volt a tűzre. Nem egyedülálló példa ugyanakkor, hogy a fejlődő országok a hatalmas infláció, korrupció és egyéb negatív ösztönzők miatt nyitnak a stabilabb, infláció-barátabb kriptovaluták felé. Így tett Nayib Bukele is, aki 2021 őszétől – pont a történelmi csúcs beállítása előtt – agresszív Bitcoin-vásárlási hullámba kezdett.

A sokat kritizált politikus kitartott az innovatív, digitális valuta mellett, 2024 februári újraválasztását követően egyértelművé vált, a közvélemény támogatja programját, és az idő őt igazolta. A Bukele által közzétett tárca arról árulkodik, hogy bő 2,5 év alatt 69%-os profitra tettek szert a Bitcoin vásárlásból. Salvador a Nayib-tracker adatai alapján 2861 db BTC-t birtokol, melyek átlagára 42 600 dollár volt – vagyis 2021 ősze óta 84 millió dolláros profitot értek el.

Salvador Bitcoin portfóliója, forrás: Nayib Tracker

Bitcoin-barát politika

Fontos kiemelni, hogy a Salvador által elért profit nem csupán az árfolyamkülönbözetből alakult ki, hanem számos ösztönző, gazdaságot serkentő program is közrejátszott a hatalmas hozam elérésében. Az ország olyan kulcsfontosságú kezdeményezéseket vezetett be, mint az ország kriptovalutákhoz kapcsolt útlevélprogramja, a BTC/USD konvertálási szolgáltatások, az államilag működtetett Bitcoin-bányászat és a Bitcoin-alapú kormányzati szolgáltatások kifizetése. Salvador e mellett 2023 decemberében elfogadott egy új migrációs törvényt, mely gyorsított állampolgárságot kínál azoknak, akik Bitcoint adományoznak az ország számára.

Bukele pozíciója az egyik legdurvább medvepiac ellenére rendíthetetlen maradt. Az államfő szerint a mainstream média az ország átmeneti kudarcaira összpontosított, ugyanakkor az idő őt és megosztó reformpolitikáját igazolta: 2024 januárjában Salvador visszafizette 800 millió dolláros adósságát a kamatokkal együtt, mely programjának alapköve volt. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy adómenedéket építsen ki a régióban, és Bitcoin-kötvényeket bocsáthassanak ki. El Salvador célja továbbá a 2021-ben felhozott Bitcoin City felépítése is, mellyel az ország kriptovaluták iránti elkötelezettségét akarják alátámasztani.

Töretlen a Bitcoin lendülete

Napról napra dönti meg árfolyamcsúcsait a Bitcoin, mely ma reggel átlépte a 73 000 dollárt is. A Coinmarketcap adatai szerint a teljes piac átlépte a 2 770 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, ezzel 8%-ra megközelítve korábbi csúcsát. A CoinShares adatai alapján az elmúlt héten 2,7 milliárd dollár áramlott be a kriptoeszközökbe, melynek nagyrészét a Bitcoin tette ki. Ez többek között a januárban jóváhagyott Bitcoin spot ETF-nek köszönhető, mely 2024. március 12-én először lépte át az 1 milliárd dolláros beáramlást – ebből a BlackRock IBIT-je 849 millió dolláros forgalmat bonyolított.

A közelgő Bitcoin-felezésnek és az ETF-őrületnek köszönhetően az év eleje óta megközelítőleg 10,3 milliárd dollárt forgattak a befektetők kriptoeszközökbe, mely megközelíti a 2021-ben regisztrált teljes beáramlást, a 10,6 milliárd dollárt. Annak ellenére, hogy a Grayscale GBTC-je jelentős kiáramlást tanúsít, az ETF-ek népszerűsége töretlen, és ez 2024 második negyedévében tovább emelkedhet.