Megtörtént a csoda? Kína támogatja a bitcoint?

  • 23
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az állami tulajdonban lévő Kínai Népbank (People’s Bank of China) nemrég egy ismertető cikket osztott meg a bitcoinról a bank weboldalán. A cikk többek között ismerteti a bitcoin történetét, elmagyarázza a kriptovaluták működését és hasonló kérdésekre próbál válaszolni. Több kínai twitter felhasználó szerint a Kínai Népbank weboldalán megosztott ismertető javarészt bitcoin párti. Talán megtörtént a csoda és Kína támogatja a bitcoint?

Úgy tűnik Kína kezd megbékélni a bitcoin létezésével

A kriptovaluta közösség legtöbb tagja jól tudja, hogy Kína és a bitcoin kapcsolata viharos múltra tekint vissza. Az ország 2017-ben betiltotta a kriptovaluta tőzsdék működését az ország határain belül, ami nagyban megnehezítette a kínai bitcoin befektetők dolgát. Azonban úgy tűnik, hogy Kína kezd kibékülni a kriptovaluták gondolatával.

Néhány héttel azután, hogy egy kínai bírósági hivatal virtuális tulajdonként ismerte el a Bitcoint, a Kínai Népbank egy bitcoint ismertető cikket osztott meg weboldalán. Nem kell kihangsúlyozni, hogy az ország álláspontja mekkora hatással van a bitcoinról alkotott közvéleményre. A kriptotőzsdék betiltásától eltekintve, a hashráta közel 60 százalékát a kínai bányászok adják, továbbá a kínai kereskedők jelentős mértékben hozzájárulnak a kereskedési volumenhez. Ebből az okból rendkívül nagy jelentőséggel bírna, ha az ország a bitcoin mögé állna. Persze ebből még nem következik az, hogy Kína támogatja a bitcoint, viszont talán egy lépéssel közelebb került hozzá.

Samson Mow, a Blockstream vezérigazgatója a következő twitter bejeegyzéssel fogadta a hírt:

„Tegnap a Kínai Népbank Bitcoinról szóló cikket osztott meg. Elmagyarázták hogyan működik a bitcoin, miért emelkedik az ára és miért értékes. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik.”

Igen, a legtöbben álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez bekövetkezik. Lassan de biztosan, egyre több embert hódít meg az első számú kriptovaluta.

Vajon mi késztette a Kínai Népbankot a bitcoin reklámozására?

Habár a hír minden bizonnyal pozitív, nem árt belegondolni a bank cselekedetének hátterébe. Az időzítés azért furcsa, mert néhány héttel ezelőtt még arról olvashattunk, hogy a Kínai Népbank saját kriptovaluta indítását tervezi. Ha valóban komolyak a szándékai, miért hirdetné saját weboldalán a világ legnépszerűbb digitális fizetőeszközét? A logikus lépés talán éppen az ellenkezője lenne. Talán a bank így próbálja bevezetni az emberek tudatába a digitális valuták létezését, a saját kriptovalutájuk pozitív fogadtatása érdekében? Egyelőre sajnos lehetetlen megválaszolni a kérdést. Azonban fontos, hogy mindig objektíven szemléljük az ehhez hasonló bejelentéseket, és mindig próbáljunk a sorok közt olvasni. A Népbank digitális fizetőeszközének indításáról szóló hivatalos közleménye előtt azonban ez mind csupán spekuláció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.