Mi az a csomagolt token és mi a működésének lényege

1. Mi a csomagolt token?

Egy csomagolt token nem más mint egy eszköz, amely az Ethereum blokkláncán lett kibocsátva. A token árfolyama pedig megegyezik a mögöttes eszközzel, még abban az esetben is, ha az az eszköz nem ugyanazon a blokkláncon található, vagy egyáltalán nem is blokklánc technológia alapján működik.

Egy csomagolt tokenre példa az ERC-20 token, amelynek értéke megegyezik azzal az eszközzel, amit képvisel egy okosszerződésen keresztül, vagy egy az egyben egy mögöttes eszközzel van megtámogatva.

Egy csomagolt Bitcoin például ugyanannyit ér mint 1 BTC minden egyes pillanatban. Ugyanis az okosszerződés algoritmusa reprodukálja az árfolyamát valós időben. Emellett az okosszerződés szabályozza a mögöttes eszközt a felhasználó tranzakcióiból származó keresleti és kínálati információk alapján. A pénzükért cserébe a csomagolt token felhasználói a ’csomagolt tokennel’ megegyező értékű eszközt kapnak, ami sokkal könnyebben mobilizálható a decentralizált applikációkon keresztül (dappok).

2. Hogyan működnek a csomagolt tokenek?

A csomagolt tokenek megegyező mennyiségben vannak támogatva mögöttes eszközökkel vagy valutával, és különféle szervezeti szabályok, algoritmikus ellenőrzések és egyenlegek is felügyelik.

A dappok sokkal gyorsabban feldolgozzák a csomagolt tokenek tranzakcióit, mert ezek nem több blokkláncon keresztül mennek végbe. A felhasználók bizalmasan tranzaktálhatnak egymással, mert a keretrendszer minden egyes tranzakciót egy az egyben támogat egy mögöttes eszközzel.

A komplex modell elegendő a dapp felhasználóknak egy másik kriptovaluta natív hozzáféréséhez anélkül, hogy leterhelné bármelyik blokkláncot a dapp tranzakciók feldolgozásánál. Mindössze egy minimális gas díj szükséges az Ethereumon.

A felügyeletet a csomagolt tokenek felett tipikusan a szükséges szerepek allokálásával a szervezeten belül oldják meg. Ezek túlnyomórészt a letétkezelők, akik a mögöttes eszközöket tartják, és szükség szerint új csomagolt tokeneket vernek (vagy égetnek el). A kereskedők biztosítják a közeget a csomagolt tokenek vásárlóinak, míg a felhasználók tulajdonolják a tokeneket.

3. Mi az a Zcash?

A Zcash egy kriptovaluta, amivel anonim módon lehet tranzaktálni, a publikus főkönyvi rekordok között pedig semmilyen címhez tartozó információ nem látható.

A Zcash tehát egy speciális, de könnyen használható kriptovaluta, mely lehetővé teszi a privát tranzakciók kezelését a publikus blokkláncon. A modern zk-SNARKS rendszeren alapul. A Zcash tranzakcióknak algoritmikusan szignifikáns az érvényességük bizonyossága anélkül, hogy a tartalom megjelenne.

Ezt a titokzatosságot kedvelő felhasználóknak azt jelenti, hogy a Zcash fizetések biztosan biztonságosak és igazolhatók, viszont semmilyen címet vagy mennyiséget nem tesznek közzé. A tranzakciókat lehet küldeni t-címekre, amelyek teljesen transzparensek, vagy z-címekre, amelyek közepesen transzparensek. Minden Zcasht használó applikáció minden egyes coint egyenlően kezel a tranzakció történetétől függetlenül, csakúgy mint a készpénz.

4. Miért indított a Zcash egy csomagolt tokent?

A csomagolt Zcash az Ethereum dapp felhasználóknak lehetővé teszi az anonimitást, emellett pedig egy megbízható lehetőséget kínál a Zcoinba invesztálásra, amivel a saját piacát is növeli.

A csomagolt Zcash megteremti az Ethereumra épülő pénzügyi applikációkon a Zcash felhasználását, amely lényegében egy hidat nyit az ökoszisztémák között. Ez a kétirányú út a Zcash és az Ethereum felhasználók számára is kedvező. A Zcash felhasználók így tranzaktálhatnak és befektethetnek a különféle ETH-ra épülő decentralizált pénzügyi applikációk által.

Ez az integráció hatással van a Zcash keresletére és kínálatára is, ami egy újabb jelentős hátszél. Az Ethereum felhasználók részére a titkosság a z-címek és t-címeken keresztül egy új utat nyit a decentralizált pénzügy (DeFi) applikációk használatára, amelyek így korlátozhatják a publikálásra kerülő információt a tranzakciók adatairól, viszont még így is megfelelnek az audit és megfelelési standardoknak.

Zcash listázás a Coinbase Pro-n, hamarosan várható a Coinbasen is

5. Milyen csomagolt tokenek érhetőek el?

Mivel az Ethereum a legnagyobb DeFi ökoszisztéma, ezért a legtöbb csomagolt token ezen a blokkláncon található, és többnyire ezek a stabilcoinok a dollárhoz vannak kötve.

Az legtöbb csomagolt token fiatpénz alapú stabilcoin, amelyeknek az értéke a dollárhoz van kötve, ilyen a Tether, a Coinbase saját USDC-je, és a TrueUSD. De vannak euróhoz, japán jenhez, kínai jüanhoz is kötött stabilcoinok, amelyek Ethereum blokkláncon alapulnak.

Ezek mögött megfelelő mennyiségű tartalék van, és a fiatpénzeket úgy adják hozzá, ahogy az online kriptotőzsdék kereslete megkívánja. Ez nagyon megkönnyíti a fiatpénz elhelyezését a DeFi applikációkba és blokklánc tárcákba, mivel biztosít egy megbízható ellenvalutát, és így megvédi a kereskedőket a kriptókat jellemző volatilitástól.

Egyre több kriptovaluta indítja el a saját csomagolt tokenjeinek a verzióját az Ethereumon, mivel az interoperabilitás alapvető fontosságú szemponttá vált, így egyre többen veszik komolyan a hasonló megoldásokat.