Megugrott a Bitcoin árfolyam, hol lesz a következő célár?

Az elmúlt időszakban a világ legnépszerűbb kriptopénze, a Bitcoin árfolyama 2%-ot emelkedett. Érthető módon a jelentős ármozgást követően a befektetők árgus szemekkel figyelik, hogy vajon merre folytatja tovább útját a BTC. Az FOMC (Federal Open Market Committee – a Fed nyíltpiaci bizottsága) jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala után azonban a bikák megtorpantak, és az árfolyam negatív irányba fordult.

Az FOMC által nyilvánosságra hozott adatok komoly bizonytalanságot szültek a teljes piacon, ami érthető módon a Bitcoint is érintette.

Hogyan és miért befolyásolja a kamatemelés a Bitcoin árfolyamát?

Az Egyesült Államok jegybankja február 22-én nyilvánosságra hozta az FOMC jegyzőkönyvét. Ebből kiderül, hogy a kamatemelés üteme, illetve időtartama várhatóan hosszabb lesz, mint azt a legtöbb befektető remélte. Ennek az egyik oka, hogy a januári fogyasztói árindex (CPI) adatok magasabbak voltak annál, mint amire az elemzők előzetesen számítottak.

A Fed legutóbb 25 bázisponttal emelte az irányadó alapkamatot. Ekkor a legtöbb elemző akkor egy kifejezetten pozitív fejleménynek értékelte, ami a tőzsde- és kriptopiacon is azonnal meglátszott.

A növekvő befektetői hangulatot viszont megtörte az FOMC nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve, így a BTC/USD árfolyam is beszakadt. A jegyzőkönyv alapján úgy tűnik, hogy a Feden belül nincs egyetértés a kamatemeléssel kapcsolatban és még számos emelésre lehet számítani a jegybank részéről.

A növekvő dollár index nyomás alá helyezi a BTC-t

Miután az FOMC-jelentésből kiderült, hogy a jegybank a vártnál hosszabb ideig folytatja a kamatemelést az infláció visszaszorítása érdekében, a dollár értéke emelkedni kezdett.

A DXY index (devizakosár, melyben az USA-dollár értéke van szembeállítva a legnagyobb devizákkal) megindult felfelé a hír hallatán. Jelenleg 104.7 dolláron áll az árfolyam, hasonlóra egy hónapja nem volt példa.

A BTC és a DXY között erős korreláció figyelhető meg: gyakorlatilag minden alkalommal, amikor a DXY erősödni kezd, a Bitcoin árfolyama ezzel párhuzamosan negatív irányba fordul.

Brazília beindul: Kriptooktatás és karneváli hangulat a Bitcoin Beach-en

Nemrég fejeződött be a brazíliai Jericoacoarban az első Bitcoin Beach fesztivál. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a Brazíliában egyre növekvő pénzügyi bizonytalanság hatására az alternatív finanszírozási formák szerepe egyre nagyobbá válik.

A fesztivál 2023. február 18-tól február 21-ig tartott. A résztvevők többek között hat kiváló előadót hallgathattak meg, továbbá egy Bitcoin tematikája karneváli előadást is megcsodálhattak. A Bitcoin Beach fesztivált azért hozták létre, hogy az ország fiataljait felvilágosítsák az alternatív fizetőeszközökkel kapcsolatban.

Az ilyen jellegű eseményeknek hatalmas a szerepe a pénzügyi tudatosság növelésében, illetve a blokklánc-technológia elterjedésében.

Az esemény megszervezésével kapcsolatban minden bizonnyal az is összefüggésben állhat, hogy Dél-Amerikában a kriptopénzekre a kereslet folyamatosan növekszik. Ennek kapcsán a brazil kormány egyre több lépést tesz annak érdekében, hogy a polgárai a hétköznapok során is használni tudják a Bitcoint.

Az Egyesült Államok utolsó negyedéves GDP-növekedése 2.7%-ra csökken

Negatív irányba módosította az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a 2022 negyedik negyedére vonatkozó GDP adatokat azt követően, hogy csökkenő trendet tapasztaltak a fogyasztói kiadások terén. A minisztérium döntésében valószínűleg az is közrejátszott, hogy a Fed inflációs mutatói sem alakultak kedvezően.

A minisztérium által közölt, korábbi 2.9%-os aránytól jelentősen elmarad a mostani módosítás. Ez egyszerűen fogalmazva annyit jelent, hogy az Amerikában előállított áruk és szolgáltatások összértéke a várttól jelentősen elmarad.

Ugyan a gazdaság bővül, annak az üteme elmarad a korábbi 2.9%-os becsléstől. A legutóbbi nyilvánosságra hozott fogyasztói kiadások növekedése mindössze 1.4% volt, ami 2022 első negyede óta a legalacsonyabb növekedés. Korábban az elemzők úgy vélekedtek, hogy a várható fogyasztói kiadások 2.1% magasságában lesznek.

Az elmúlt évek tanúsága alapján elmondható, hogy azokban az időszakokban, amikor az amerikai gazdaság stabil és erős, akkor a Bitcoin is szárnyal. Ez többek között azért van így, mert jó gazdasági környezetben a befektetők is szívesebben fordulnak alternatív befektetések felé.

Az amerikai gazdaság mellett viszont más tényezők is képesek a BTC árfolyamát befolyásolni. Hatással lehet rá a globális gazdaság állapota, különböző kormányok szabályozása és a kriptoszektorral szembeni befektetői hangulat egyaránt. Annak érdekében, hogy a Bitcoin várható árfolyamával kapcsolatban bármit is lehessen mondani, ezeket a szempontokat szem előtt kell tartani.

Bitcoin árfolyam

A CoinMarketCap adatai szerint a Bitcoin árfolyama jelenleg 24 000 dollár alatt mozog, míg a 24 órás kereskedési volumene közel 29 milliárd dolláron áll. Ahogy az idáig is volt, a BTC továbbra is a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kripto, jelenleg közel 500 milliárd dolláron áll, ami a teljes kriptoszektor közel felét teszi ki.

Az árfolyam továbbra is a legfontosabb ellenállási szintnél, 24 000 dollárnál áll. A trend most negatív irányba fordult, és nem kizárt, hogy a következő héten turbulenciára számíthatnak a befektetők.

bitcoin arfolyam grafikon febr

Amennyiben nem sikerül a 24 000 dollárt elérni, abban az esetben a következő, legerősebb támogatási szint 23 400 dollárnál lesz. Ezt igazolja az is, hogy az RSI és az MACD indikátorok is eladási hangulatról árulkodnak.

Ennek ellenére, ha az árfolyamnak sikerül kitörnie, abban az esetben a következő lépcsőfok 24 500 dollárnál várható. Ennek ellenére a most ismert adatok alapján a következő héten inkább nehézségekre lehet számítani.

Mibe érdemes befektetni a Bitcoin helyett?

Ha te sem szeretnéd magad kitenni a kriptoszektor és a nemzetközi piacok szeszélyeinek, abban az esetben érdemes lehet megfontolni azt, hogy csatlakozol valamelyik izgalmas altcoin előértékesítéséhez.

A legnagyobb előnye az ilyen projekteknek, hogy az értékesített tokenek értéke nincs kitéve külső tényezőknek. Mivel az érmét listázásig fix, lépcsőzetesen növekvő áron lehet beszerezni, így alacsony kockázat mellett lehet jelentős haszonra szert tenni.

Fight Out – a move-to-earn projekt, ami a teljes fitneszszektort forradalmasíthatja

Ahogy a neve is mutatja, a move-to-earn vagy M2E egy olyan rendszer, amiben a felhasználók mozgással juthatnak profithoz.

Ugyan több M2E-projekt is elérhető, ezek túlnyomó része unalmas és a felhasználók alig képesek profithoz jutni.

Ezzel szemben a Fight Out egy olyan ökoszisztémát hozott létre, amiben a felhasználók változatos módokon, kihívásokkal vagy napi edzésekkel jelentős profitra tehetnek szert. A Fight Out a natív ERC-20 FGHT érmék mellett, a jutalmazáshoz a REPS digitális fizetőeszközt használja.

fightout-fooldal

A REPS segítségével a platform piacterén keresztül vásárolni lehet különböző NFT-kozmetikumokat, valódi felszereléseket edzésekhez, előfizetést vagy akár időpontot is tudsz majd foglalni valamelyik személyi edzőhöz.

A csapat úgy tervezi, hogy 2023 közepére bemutatják mobilalkalmazásukat, majd az év végén a tervezett húszból megnyitják első valódi edzőtermüket is.

Az előértékesítés során elérhető FGHT érmék ára folyamatosan növekszik, így érdemes minél hamarabb bevásárolni belőlük.

Látogass el a magyar nyelven is elérhető FIGHT Out weboldalára, és vásárolj még ma az FGHT érmékből!

FGHT token vásárlása

Olvasd el ezt is: