Megvan az első állami bank, amely kriptovaluta ETF terméket kínál

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Általánosságban hajlamosak vagyunk az észak-amerikai és európai kontinensre fókuszálni, ha a kriptovaluták piaca körüli eseményekről van szó. Pedig máshol is zajlik az élet, Kínáról már többször írtunk dominanciája okán, de Dél-Amerikából is jönnek olyan hírek, amelyek a kriptok egyre nagyobb fokú elfogadását mutatják. Brazília első kriptovaluta ETF-jének debutálását már vártuk egy ideje, de most megint az a legfrissebb információ, hogy ez halasztódik. Na nem azért, mert nem akarják vagy mert a terv meghiúsult. Most azonban a Banco do Brazil nevű brazil bank is csatlakozik a kezdeményezéshez, olyan helyi bankok mellett, mint a Bank Itaú és a BTG Pactual.

Kriptovaluta ETF indul egy állami bank szerepvállalásával

Ugye a kriptovaluta ETF egy olyan szabályozott kereskedési lehetőséget biztosító befektetési termék, amely a bitcoin vagy más kriptovaluta árfolyamához van kötve. Tehát azoknak ajánlott egy ilyen termék, akik bitcoinba vagy más kriptovalutába akarnak fektetni szabályozott keretek között, de nem szeretnének bitcoint birtokolni. Elvileg az első brazil kriptovaluta ETF-et a Hashdex nevű kriptos befektetési cég kezdeményezésére indítanák el. A résztvevő intézmények és bankok befektetői számára megnyílna a bitcoin befektetés lehetősége. Eredetileg a terv az volt, hogy április 22-én már indultak volna a termékek, de ezt most halasztották április 26.-ára. Egyébként a Banco do Brazil irányítását az állam gyakorolja, tehát ezzel a döntésével a világon az első olyan állami bank lesz, amely ilyen kitettséget biztosító terméket kínál majd.

A Hashdex Nasday Crypto Index (HASH11) nevet viselő alap olyan kriptovalutákból áll, mint a bitcoin, az ethereum, a litecoin, a bitcoin cash és a chainlink. Mindenesetre talán elsőre ez nem tűnik olyan nagy lépésnek, mégis nagy szó egy olyan országban, ahol szigorú szabályok vonatkoznak a kriptobefektetésekre. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis kisbefektetők nem fektethetnek hivatalosan kriptovalutákba. Az azokban rejlő állítólagosan nagy kockázatok miatt. Azért azt tegyük hozzá, hogy a Hashdex által indított ETF sem a kisbefektetőknek készült. Legalább 10 millió real (kb. fél milliárd forint) befektetéssel bíró befektetők szállhatnak be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.