Mely váltókban bízhatunk megnövekedett kereskedelmi forgalom esetén is?

Van egy kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie magának, amikor kriptopénzekkel kezd el kereskedni: melyik kriptopénz váltót válasszam? Az elmúlt években az elérhető kriptotőzsdék száma robbanásszerű növekedésen ment keresztül. Kirostálni ezek körül azt, ami számunkra a legmegfelelőbb, nehéz feladat lehet – főként akkor, ha kezdők vagyunk a kriptopénzek világában. Mire figyeljünk a kriptotőzsde választáskor?

Ahány váltó, annyi szolgáltatás

Természetesen ahány kereskedő, annyiféle igény. Ahogy a piacot ellepték néhány éve az altcoinok újabb és újabb projektjei, a kereskedési lehetőségeink is számos irányba ágaztak szét. Azonban van néhány szempont, amit mindenkinek érdemes végiggondolni a váltó kiválasztásakor.

Elsőként meg kell néznünk, hogy az adott országban pontosan mely kriptotőzsdék érhetők el (bár a kriptopénzek jó esetben nem ismernek határokat, a kriptotőzsdék esete már más kérdés, főként, ha a működésükhöz szükséges engedélyekről van szó). Az elérhető váltók szolgáltatásai is széles körben változnak: van például, aki fiat-kripto váltást ajánl, van, aki kripto-kriptót, és bőven vannak, akik mindkettőt. Természetesen árazásban sem ugyanúgy működnek a váltók: a tranzakciós díjak akár fizetésmódonként is gyakran különböznek, így ezeket is mindenképpen érdemes megvizsgálni az általunk preferált váltó kiválasztásakor. Az sem utolsó kérdés, hogy a szükséges személyazonosítási folyamatok mennyi időt vesznek igénybe: heteket vagy mindössze napokat, órákat igényelnek.

Ki bírja jobban a megnövekedett kereskedelmi forgalmat?

Miután a szolgáltatások és díjak kibogarászását elvégeztük, érdemes még egy dolognak utánanézni: a megbízhatóságnak. Hiszen ajánlhatja a legalacsonyabb díjakat és a legváltozatosabb kriptókat egy tőzsde, ha nem megbízható a szolgáltatása, akkor nem ér sokat a felhasználóknak az oldal.

De miben is nyilvánul meg egy tőzsde megbízhatósága? Könnyű ilyen esetben a népszerűségre hivatkozni. Hiszen ha ennyi meg annyi éve van jelen egy tőzsde a piacon, és ha ennyi ezren és millióan használják, akkor biztosan megbízható, ugye? Azonban számos példát láthatunk arra is, amikor ennek éppen ellenkezője igazolódik. A globális piacon az egyik legnagyobb és legnépszerűbb váltóként számon tartott Coinbase például számos esetben nem bizonyult megbízhatónak – ennek oka néha ráadásul pont abban rejlik, hogy már túl nagyra nőtte magát.

A bitcoin és egyéb kriptopénzek volatilitásáról biztosan hallott már mindenki: nem precedens nélküli az olyan, amikor egy óra vagy mindössze bő 30 perc alatt akár 1000 dollárt is tud ugrani a bitcoin árfolyama. Ilyenkor a felhasználók jelentős része azonnal a váltóhoz fordul, hogy profitáljanak a helyzetből. A megnövekedett kereskedelmi forgalom azonban a legnagyobb váltókat is le tudja fagyasztani. Az árfolyam ingadozások során szinte folyamatos, hogy a különböző fórumokon vagy Twitteren arról tesznek panaszt a felhasználók, hogy nem tudnak belépni fiókjukba; vagy ha be is tudnak lépni, akkor a kereskedés, váltás nem működött a nagy forgalom miatt. A Coinbase problémáit akár saját státusz oldalakon is végig lehet követni – gyakoriságuk árulkodó lehet.

A váltók robusztussága és megbízhatósága alapvető kritériumnak számít egy tőzsde megválasztásakor. Bár egy váltónak mindennap megbízhatónak kell lennie, azonban a kritikus pillanatokban, a kritikus órákban és akár percekben történő ingadozások vagy összeomlások olyan lehetőségektől fosztják meg a kereskedőket, amelyeket visszakapni a jövőben már nehezen fognak. A globális váltókkal ellentétben a Coinmixed például főként Magyarországon és Európában biztosítja szolgáltatásait – regionális váltóként pedig még egy jelentős, akár ezer dolláros bitcoin rali esetén is tudja vállalni a megnövekedett kereskedelmi forgalmat.

A népszerűség nem mindig előny – megnövekedett forgalom esetén, amikor legjobban számítana, kifejezetten átok lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük