Mémérmék: A kriptó eszméinek elárulása, vagy annak valódi célja?

Amikor Satoshi Nakamoto feltalálta a Bitcoint (BTC), a névtelen kriptográfus egy olyan világot képzelt el, ahol az emberek megszabadulnak a bankok és a zsarnoki kormányok vasbilincseitől.

Amire azonban valószínűleg nem számított, az egy olyan kriptoipar volt, amely hemzseg a rosszul rajzolt béka-, macska- és kutyás tokenektől, valamint a rasszista mémektől.

Mivel a negyedik Bitcoin-felezésről szóló tudósítást beárnyékolta a mémérmék spekulatív mániája – többek között magán a Bitcoin-hálózaton is –, nem meglepő, hogy nagyon éles vita alakult ki a mémérmék értékéről a kriptoipar számára.

Ezt a kérdést egyébként meg tudjuk válaszolni – jelenleg 51 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkeznek együttesen.

Mi az a mémérme? A „kriptók szemetes kukája”

Sok hangos kritikus – köztük Polynya, a népszerű anonim kriptokommentátor – kiábrándultan és dühösen nyilatkozik a mémcoinok közelmúltbeli felfutásáról, azt állítva, hogy nincs helyük a kriptoökoszisztémában.

A Mediumon közzétett utolsó blogbejegyzésében Polynya elítélte a mémérméket, melyekről így vallott: „pusztán egy eszköz, amely révén sok ember vagyona a bolygó legellenszenvesebb embereihez kerül”.

Az elemző kiemelte a rasszista érmék (egyesek által „SlurFi”-nek nevezett) hullámáról szóló jelentéseket, amelyek szerinte a tokenforma mélypontját jelentik.

„2024-ben egy teljesen új mélypontot ért el ez a dolog: rasszista, szexista és egyéb undorító mémcoinok”.

„Ezen a ponton a kriptóban ez a gonoszság szinte normalizált lett. Ez lett a kriptó identitása – persze, előfordul néhány hasznos dolog is, de többnyire ezek mind átverések, ráadásul az egész teljesen degenerált” – tette hozzá Polynya.

Polynya szerint a rasszista mém érmék legújabb sorozata túl messzire megy. (Reddit)

A mémérmék is tele vannak rug pullokkal és átverésekkel, valamint gyakran alkalmatlan alapítók működtetik őket, akik nem tudják, mit csinálnak.

A Magazine egy nemrégiben végzett vizsgálata szerint hat új Base mémcoinból egy átverés, míg majdnem 91%-uknál legalább egy biztonsági sebezhetőséget találtak.

A BlockAid szerint a 2023 novembere és 2024 februárja közötti időszakban a Solanán indított előértékesítési tokenek több mint 50%-a rosszindulatú volt.

„Zöld erekció” NFT art. (DR.ARTIST)

A közelmúltban a mémérmék világában tapasztalt degenerálódás vajon hozzájárul ahhoz, hogy a valódi fejlesztők feladják az iparágat?

„A mémérmék a kriptofejlesztők kiábrándulásához/elvándorlásához vezetnek, olyan mértékben, ami még az elmúlt évek medvepiacánál is szélsőségesebb” – mondja Michael Dempsey, a Compound, egy New York-i székhelyű kockázati tőkecég ügyvezető partnere.

Egy másik cég vezetője, Eddy Lazzarin szerint a mémérmék „aláássák a kriptó hosszú távú vízióját”, amely oly sokakat tartott a térben.

Van ennek egyáltalán bármi haszna?

Ha eltekintünk a rasszista tokenektől, a rug pulloktól és az átverésektől, a mémérmék nem is olyan rosszak. Egyesek szerint az általuk keltett figyelem még mindig előnyt jelent a kriptopénzek számára.

A blokklánchálózatok számára mindenképpen nettó előny, mivel a kereskedők versenyeznek az érmék megvásárlásáért és eladásáért. Különösen a Solana, a Base és a BNB Chain profitál a mémérme rajongók nagy beáramlásából, akik olcsó lehetőséget keresnek az érmékkel való kereskedésre.

Az elmúlt hónapokban a BNB Chain és az Avalanche blokkláncok millió dolláros alapokat indítottak. A cél az volt, hogy a „mémcoin varázslatot” bejuttassák a hálózataikba, s hogy ösztönözzék ezzel annak növekedését.

A Solana mémérmék őrületes mértékben hasítanak a felhasználók körében

Március közepén a Solana hálózati aktivitása rövid időre meghaladta az Ethereumét, mivel a kereskedők abban reménykedtek, hogy elkapják a következő elszabadult mémérme sikert. A DefiLlama szerint a kereskedési volumen március 15-én elérte a 3,5 milliárd dollárt, több mint 1,1 milliárd dollárral megelőzve a régebbi és lassabb riválisát.

Az eszeveszett tevékenység próbára tette a hálózat skálázhatósági határait.

„Amikor a közösség egyértelmű jelzést küld, hogy valami fontos számára, azt az elvárást mi igyekszünk teljesíteni” – mondja a BNB Chain szóvivője, hozzátéve, hogy a mémérmék képesek több felhasználót bevonni a kriptopiacra, függetlenül attól, hogy a végén csak „zaj lesz belőlük a kriptopiacon”.

A Solana stratégiai vezetője, Austin Federa szerint a mémcoinok nagyrészt azért lettek annyira vonzók a Solana-nál, mert a tokenek „meglehetősen szigorúan az online kultúra és közösség helyettesítőivé váltak”.

 „Bizonyos mémérmék, mint például a BONK, közösségeket gyűjtöttek össze, és olyan élénk ökoszisztémákat építettek ki, amelyek szélesebb kriptotérben is visszhangot keltettek”.

Vannak olyan mém érmék, amelyek kizárólag a hírességek nevének elírásán alapulnak. (X)

„Ez a lendület azért jött létre, mert a Solana költségszerkezete lehetővé teszi a projektek számára, hogy olcsón indítsanak tokeneket és küldjenek tranzakciókat.”

A mémérmék milliókat tesznek függővé

A Coinbase Base hálózata szintén hatalmas nyertese volt a közelmúltbeli mémérme rohamnak: a Layer-2 hálózatának összértéke nemrég meghaladta az 5 milliárd dollárt az L2Beat adatai szerint.

„Rengeteg energiát fordítottak a Base-re” – mondta Jesse Pollak, a Base létrehozója egy április 20-i New York-i hackathonon tartott előadáson, amelyet közzétettek az X-en.

A Base alapítója elmondta, hogy bár a tevékenységet a spekuláció hajtja, a mémek egyik legoptimistább aspektusa az, hogy a mémközösségek kreatív módon próbálnak új követőket szerezni.

„Ez a beszállási kísérletek kambriumi robbanását eredményezi, ahol az emberek rengeteget tesznek a cél érdekében: «eljuttatni a kultúránkat minél több emberhez»” – mondta Pollak.

 „Amire még nagyobb meggyőződéssel építünk, az az, hogy az elkövetkező években ezek a mémek több millió embert vonnak be [a Base-re] – ők lesznek az egyik legnagyobb hajtóerő, mert folyamatosan végzik ezt a munkát, hogy kreatív módon egyre több embert alkalmazzanak.”

 „A Base küldetése, hogy a következő egymilliárd felhasználót a láncra hozza, és bátorít minket a közelmúltban beáramló aktivitás a Base-en” – mondta a Coinbase szóvivője a Magazine-nak.

Vitalik Buterin szerint a mémérméket jó dolgokra lehet használni

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin a honlapján nemrégiben megjelent blogbejegyzésében azt írta, hogy bár „zéró lelkesedést” érez a „totalitárius politikai mozgalmakról elnevezett érmék iránt, ugyanakkor potenciált lát az olyan tokenekben, amelyek fontos közprojekteket finanszírozhatnak, vagy lehetővé teszik a megélhetést az alacsonyabb jövedelmű országok lakói számára.

 „Ha az emberek értékelik a szórakozást, és úgy tűnik, hogy a pénzalapú játékok legalább ezt biztosítják, akkor nem lehetne ennek az egész koncepciónak egy pozitívabb változata?” – mondta.

A híressé vált Buterin legsikeresebb befektetése: 25 ezer dollárból 4,3 millió dollárt csinált a Dogecoin segítségével, amelyet 2016-ban vásárolt és 2020-ban adott el.

Mémérmék valós hasznossággal

Thomas Tang, a Ryze Labs kriptokockázati tőkebefektetési cég befektetési alelnöke a Magazine-nak elmondta, hogy szerinte a mémcoinok „go-to-market stratégiát” jelenthetnek egy szervezet vagy vállalkozás számára – a tokent egy közösség gyülekezési pontjává alakítva.

Tang a DEGEN on Base-t hozza fel friss példaként. A Farcaster Degen csatornáján a felhasználók számára a jó posztokért másoknak járó jutalom tokenjeként indult, de később egy saját 3. rétegű blonkklánccá alakult át.

 „Létrejött egy egész közösség, akik ebben a tokenben kaptak jutalmat […] hatalmas népszerűségre tett szert, mert mindenki jutalmat ad egymásnak, és mindenki tartja azt” – mondta Tang.

„Szóval építettek egy 3-as réteget, erre alapozva”.

A fejlesztők szerint az új lánc lehetővé teszi a borravalóval, közösségi jutalmakkal, fizetésekkel és játékokkal való kísérletezést. Eddig leginkább spekulációra használták, de az aktivitásnak köszönhetően a Degen április 18-án elérte a 37,12 tranzakció/másodperc értéket, amivel az Ethereum ökoszisztéma leggyorsabb protokollja lett.

Dogecoin és a mémérme közösségek

CK Zheng, a ZX Squared Capital társalapítója és befektetési igazgatója úgy látja, hogy a mém érmék a figyelemgazdaság termékei, és azt állítja, hogy a Dogecoin (DOGE) a sikeres mémérme történetek egyik „jó példája”.

„Kezdetben senki sem tudta, hogyan fogják használni a Dogecoin-t. De ha egy nagy hálózatot hozunk létre azonos érdeklődésű emberekből, és létrejön egy közösség, akkor történhetnek jó dolgok.”

A Dogecoin-t Billy Markus és Jackson Palmer szoftvermérnökök indították el 2013 decemberében, akiknek az volt a célja ezzel, hogy kigúnyolják az akkoriban burjánzó kriptopénz-spekulációkat.

A kriptopénz mostanra 26,7 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, amivel a BitInfoCharts szerint a nyolcadik legértékesebb, közvetlenül az USD Coin (USDC) mögött.

Top mémcoinok piaci kapitalizáció szerint (CoinGecko)

Elon Musk Teslája elfogadja bizonyos termékekért, és vannak arra utaló jelek, hogy a felhasználók egy nap akár egy autót is vásárolhatnak majd vele.

Zheng elmondta, hogy több ezer évvel ezelőtt is hasonló történt, amikor az ókori Róma és Kína kereskedői találkoztak, hogy kereskedjenek az ősi Selyemúton.

„Akkoriban nem volt dollár, nem volt kínai jen” – mondta Zheng, hozzátéve, hogy „generációk során az arany, mint csereeszköz gyökeret vert, beírta magát a köztudatba.”

„Ugyanez a helyzet a Dogecoin esetében is. Ha van 7 vagy 10 millió ember, aki Dogecoin-t használ, az egy közösséggé válik […] Ez egy hógolyóhatás, és amikor egyre több és több ember van, az alapul szolgáló (eszköz) értéke nőni fog.”

Van egy jelentős tábora azoknak is, akik nem igazán kedvelik a mémérméket, de készek elviselni őket, mert a kriptó egyik alapvető eszméje a nyitottság és az engedélyek, felügyelet nélküli működés.

Mi a mémérme, ha nem a tranzakciók szabadsága?

„Összességében úgy gondolom, hogy a mémcoinok azért jók, mert tükrözik a társadalom elkötelezettségét a digitális tulajdonjogok szabad és nyílt piacon keresztül történő fenntartása iránt” – írja Yuga Cohler, a Coinbase mérnöki vezetője egy márciusi szálban az X-en, hozzátéve:

„Ez az egyik legtisztább kifejezési formája annak, hogy az állampolgárok gyakorolhassák a tranzakciós szabadságukat, anélkül, hogy a kiszámíthatatlanságtól kellene tartaniuk.”

A Solana társalapítója, Raj Gokal is közéjük tartozik, aki leszólta azokat, akik szerint a mémcoinok elriasztják a „komoly fejlesztőket”.

„Ha ennyire törékenyek vagytok, és megijedjetek a fiatalok azon döntésétől, hogy engedély nélküli rendszereket használnak szórakozásra, akkor itt egész egyszerűen nem fogtok érvényesülni” – mondta.

„Nagyra értékelem az emberek szórakozási vágyát, és szeretném, ha a kriptotér inkább ezzel az árral sodródna, mint vele szemben” – tette hozzá Buterin a blogbejegyzésében.

Zheng azonban azt mondja, hogy a mémérméket végső soron csak “egy mellékszálnak” tekinti.

„Minden ciklusban van egy bizonyos mértékű hype, és az emberek ezt a ciklust arra használják, hogy új dolgokat teszteljenek” – mondta Zheng, megjegyezve, hogy az NFT-k rendkívül népszerűvé váltak a legutóbbi bikafutás során.

„Személy szerint a kriptoökoszisztéma szempontjából a Bitcoint látom az alapvető hajtóerőnek”.